Meditațiile copiilor, printre cele mai mari cheltuieli ale părințiilor

0

Suma necesară pentru a acoperi costurile meditațiilor, programelor after-school și materialelor didactice, pe care părinții participanți la un studiu realizat de organizația Salvați Copiii România spun că o plătesc anual este cu 45% mai mare decât era în 2021 și de trei ori mai mare decât în 2018.

Potrivit studiului prezentat de organizație, costul mediu total anual a crescut până la o medie de aproape 10.000 de lei, cu o evoluție crescătoare în funcție de vârsta copilului.

Salvați Copiii evaluează, în baza răspunsurilor primite, că acest cost mediu anual al „educației gratuite” crește de la 6.803 lei în medie pentru ciclul primar, la 10.781 lei pentru gimnaziu și la 12.119 lei la nivel de liceu.

Dintre toate, cel mai mult „cântăresc” meditațiile, care atinge o incidență maximă în București (60%) și care, la nivelul întregului eșantion, au fost menționate drept cost asociat educației de 48% dintre părinți.

  • „Deși nu toți respondenții apelează la meditații pentru copiii lor, atunci când apar, meditațiile reprezintă al doilea cost ca nivel mediu, atingând pragul de 6.234 lei/ copil/an școlar, mult peste nivelul mediu obținut la consultarea din februarie 2021 (2.471 lei)”, arată studiul.

Acesta notează că 64% dintre părinții consultați au menționat costuri cu meditațiile la nivel de gimnaziu, 66% – la nivel de liceu, iar astfel de costuri au existat, chiar în mai mică măsură, inclusiv la nivel de școală primară: 19%, procent calificat drept „impresionant” de către autorii studiului.

Majoritatea copiilor fac meditații la matematică, limbi străine și limba română. Materii precum informatica, fizica, chimia sau biologia apar ca subiect de meditații majoritar la liceu, în celelalte cicluri de studii având o incidență marginală”.

„Costul lunar al meditațiilor este de aproximativ 1.000 de lei, iar un copil face, de regulă, meditații la două materii.”

„Costul meditațiilor este resimțit ca un efort semnificativ, care presupune amânarea unor cheltuieli necesare, de aproximativ 25% dintre respondenții ai căror copii le urmează.”

Mai multe comenatrii pe marginea studiului puteți găsi pe site-ul publicației EduPedu.ro

Studiul integral îl puteți găsi aici.

Vezi și:

Studenții UBB, mai aproape de carierele viitorului la workshopul organizat de Facultatea de Matematică și Informatică

Simulare Evaluare Naţională 2025 – Elevii de clasa a VIII-a susțin marți proba la matematică