Mergi în concediu în Turcia? La ce trebuie să ai grijă

0

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Turcia despre pericolul de extindere al unui incendiu. Autoritățile turce au anunțat că, în noaptea zilei de 22 august, în regiunea Çanakkale și în apropierea satului Kayadere, situat în centrul acestei regiuni, a izbucnit un incendiu care s-a extins pe o suprafață de peste 15 kilometri pătrați.

​Autoritățile turce au declarat că șase sate au fost evacuate şi alte trei au fost pregătite de evacuare. De asemenea, autoritățile turce au intervenit cu avioane, elicoptere, utilaje de construcții și peste 1100 de membri ai personalului de intervenție pentru stingerea incendiului. Totodată, ca măsură de precauție, campusul Universității 18 Mart, căminele studențești aferente și spitalul de stat din Çanakkale au fost evacuate.

​Guvernatorul regiunii le-a cerut cetățenilor să nu folosească Autostrada Çanakkale-İzmir decât în situații de urgență, ca urmare a acțiunilor întreprinse pentru stingerea incendiului și a utilizării pompelor de apă și a utilajelor de construcții în acest scop. Este afectată și circulația navală prin strâmtoarea Dardanele.

Recomandările autorităților

​Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică.

​De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgență al misiunilor diplomatice ale României: Ambasada la Ankara +905323181726, Consulatul General la Istanbul +905335420695 sau Consulatul General la Izmir +905304150077.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor web Ankara MAE, Istanbul MAE, Izmir MAE, Protecție Consulară, și MAE. În același timp reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

VEZI ȘI:

CANICULĂ în Cluj – Maximele vor fi de 37 de grade

banner