Metroul clujean ar putea pierde trenul PNRR, iar tramvaiele din Cluj-Napoca, mai lente decât dacă ar fi trase de cai

0

Asociația Pro Infrastructură a făcut o radiografie critică în ceea ce privește proiectele din Cluj pentru metrou, tramvaie, tren metropolitan, centura de ocolire. Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură spune, în esență, că metroul clujean ar putea pierde trenul finanțării PNRR, că centura de ocolire încă nu are studiul de fezabilitate finalizat, trenul metropolitan ar trebui să vină o dată la 15 minute, nu o dată pe oră. Cât despre tramvaiele din Cluj-Napoca, acestea ar fi mai lente decât dacă ar fi trase de cai, spun reprezentații Pro Infrastructură. 

Unul dintre cele mai mediatizate proiecte de infrastructură ale Clujului, construirea unei linii de metrou între Cluj-Napoca și Florești, riscă să nu prindă finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe scurt PNRR, spune Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură.

”Cel puțin cu metroul, în Cluj suntem la la limita limitei, pentru că s-a lansat licitația în martie, dar avem doar jumătate de metrou, doar nouă stații. Avem doar structuri, deci nu o să circulăm cu el curând. În cel mai bun caz, am avea semnat contractul anul acesta, strict ipotetic și am avea lucrările terminate în 2026. (…) Pentru metroul clujean nouă din 19 stații sunt fezabile să fie gata în 2026. Dacă (un mare dacă) se va adjudeca acest contract în acest an, se va parafa contractul pe licitația lansată acum puțin timp, și așa este dificil să semnăm contractul. Vreau să vedem cum o să stăm cu contestațiile. Deocamdată nu s-au depus ofertele, ce să vorbim de contestații? Deci sunt mulți de ”dacă și cu parcă”, și atunci trenul ăsta al PNRR riscă să fie pierdut deja, de anul ăsta”, avertizează președintele Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea.

Centura metropolitană, întârziată cu 4 ani

”La centura metropolitană stăm. Studiul de fezabilitate trebuia să dureze doar un an, dar durează de vreo patru și mai durează până o să lanseze licitația. Centura  metropolitană e un proiect extrem de complex, extrem de costisitor. Nu că metroul ar fi mai ieftin sau trenul metropolitan… Și atunci Clujul și administrația centrală trebuie să își facă temele și să facă tot ce ține de ea și să colaboreze și CFR și cu Compania de Drumuri”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Una dintre variantele cele mai convenabile din punct de vedere financiar, atât pentru autorități, cât și pentru călătorii care nu ar mai sta ore întregi în traficului rutier, ar fi folosirea trenului metropolitan. Însă și în acest caz, proiectul nu ar fi fost gândit bine, de vreme ce ar urma să circule doar un tren pe oră, în loc de 3 sau chiar 4, mai spune Ionuț Ciurea.

Trenul metropolitan, împotmolit la nivel strategic

”La trenul metropolitan, în momentul acesta este împotmolirea este la nivel strategic, de decizie. Dacă vrem să facem un proiect deștept, care să folosească clujenilor, ar trebui să avem măcar trei trenuri, dacă nu vreo patru pe oră, adică un tren la un sfert de oră, ca să mutăm oamenii dintr-o parte într-alta a orașului. Calea ferată existentă și inexistentă trebuie reparată sau chiar adăugită, dacă vrem să fie un proiect de succes. Atunci trebuie să se ia o decizie complicată, dificilă, de a finanța corespunzător acest proiect, nu doar cu o treime din necesar, ci undeva la 200 de milioane de euro”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Hei tramvai, cu etaj și tras de cai

În ceea ce privește transportul public din Cluj-Napoca, reprezentanții Asociației Pro-Infrastructură au remarcat că tramvaiele, de exemplu, circulă mai încet decât dacă ar fi trase de cai. 

”Problema cu tramvaiele este că sunt de proastă calitate. Oameni buni, întrebați clujenii: De ce zdroncăne și croncăne atât de tare aceste tramvaie? Primăria, în speță compania de transport, CTP, ar trebui să recunoască eșecul acestui produs și al acestui contract și calitatea îndoielnică a ceea ce s-a livrat, pentru că zdroncăne și troncăne din toți rărunchii, iar cele de la PESA nu fac lucrul ăsta pe aceeași infrastructură, deci nu e linia de vină. În loc să facă lucrul ăsta, au făcut un lucru penibil și anume să limiteze la 30 la oră viteza lor. Deși conform caietului de sarcini și normalității bunului simț ar trebui tramvaiele astea să circule cu 50-60 la oră, așa cum circulă când toată lumea”, a mai spus președintele Asociației Pro Infrastructură.

Reprezentanții asociației cer autorităților locale și centrale să deruleze urgent licitațiile pentru exproprieri și supervizare, apoi să emită rapid avizele și autorizațiile, pentru ca proiectele de infrastructură să nu mai stagneze cu anii.