Ministrul Mediului: Am pierdut 5 ani valoroși în gestionarea problemei urșilor din România

0

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Cluj că Ordonanța de urgență care prevede situațiile în care urșii pot fi alungați, relocați sau extrași este doar ”o picătură în marea problemă a gestionării urșilor din România”.

”Pentru a rezolva pe termen lung problema speciei urs în România, ordonanța este doar o picătură în mare. Trebuie să avem un plan de management pe termen mediu și lung, trebuie să avem măsuri prin care populația este atent monitorizată, periodic evaluată, astfel încât specialiștii să aibă la dispoziție date științifice pentru a trage concluzii cu privire la evoluția acestei specii.

Măsurile trebuie să fie centrate pe zone, pentru că nu putem compara zona Brașovului, zona Prahova, zona Argeș, Harghita, Covasna, Maramureș sau Bistrița, pentru că numărul de populație nu este comparabil.

Vrem să ajungem în situația în care populația de urs este ținută în habitatul natural, astfel încât intrările în comunități, în gospodării să fie reduse la minim. Aceste lucruri se pot face prin multe metode, există foarte multă literatură de specialitate deja în Europa.

România, din păcate, a pierdut 5 ani extrem de prețioși, extrem de valoroși n ceea ce privește managementul acestei specii. Presiunea este mare. Este greu să lucrăm sub presiune, dar o facem și vom lansa acele măsuri, înclusiv finanțările aferente pentru managementul aceste specii în mod adecvat”, a declarat la Cluj ministrul Mediului Tanczos Barna, într-o conferință de presă.

Ministerul Mediului a publicat Ordonanța de Urgență care prevede modalitățile prin care urșii pot fi împușcați sau eutanasiați „în situațiile critice care pun în pericol viața sau integritatea corporală a cetățenilor.” Decizia de eliminare a unui urs se ia prin votul unei echipe de intervenție locală care va fi condusă de primar sau viceprimar.

Vezi ce conține ordonața AICI.