Mircea Geoană: Să sperăm că Summit-ul NATO de la Madrid este o veste proastă pentru Federația Rusă

0

Summit-ul NATO de la Madrid va fi un moment istoric: liderii Alianței vor decide amplasarea de capacități militare suplimentare pe flancul estic, iar România va avea exact aceeași calitate a securității pe care o are Belgia sau Germania. Acest lucru înseamnă și mai multă prosperitate, pentru că există o legătură între securitate și prosperitate, a spus la Cluj, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Liderii NATO au decis să schimbe statutul țărilor din flancul estic al Alianței. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat că, în urmă cu 25 de ani, NATO și Rusia au încheiat un acord, care astăzi nu mai este în vigoare.

În acest context, cel mai probabil, liderii NATO vor adopta o strategie care presupune că în țările care au aderat la NATO după căderea comunismului vor putea fin amplasate exact aceleași baze și unități militare, precum și aceleași tipuri de echipamente ca și în țările din Europa de Vest, mai spune Mircea Geoană.

Echipamente nucleare?

Nu este clar, încă, dacă liderii Alianței vor decide sau nu și amplasarea de echipamente militare nucleare. O altă temă aflată în discuție la summit este modul în care vor fi mai bine integrate flotele țărilor NATO din Marea Neagră, adică România, Bulgaria și Turcia. De asemenea, va fi pusă în discuție și aderarea rapidă a Suediei și Finlandei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

În schimb, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că mai multă securitate va însemna mai multă prosperitate pentru România și pentru celelalte țări din regiune.

Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei dezbateri care a avut loc la UBB Cluj-Napoca.

România, nepregătită psiho-cultural pentru aderare

”Eu cred că pe lângă pregătirile normale, pe care le facem în zona educației, economiei, în zona Justiției, atunci când o țară care se integrează într-un spațiu psiho-cultural, trebuie să îl înțeleagă foarte bine, fiindcă unele elemente psiho-culturale pot să fie comune sau pot să fie foarte diferite, chiar în opoziție. Și dacă nu ești conștient de aceste discrepanțe psiho-culturale, apar probleme majore să ai o integrare adecvată în spațiul geopolitic în care te proiectezi, vei avea probleme majore să asimilezi instituțiile de acolo, și, de ce nu, să fii un actor important în zona respectivă. Cred că România nu a fost pregătită psiho-cultural, nici când ne-am angajat pentru NATO, pentru Uniunea Europeană și am suferit mult pentru acest lucru. Mi-ar plăcea ca Moldova și de ce nu și Ucraina (…) să aibă printre dosarele pe care trebuie să le închidă, ca să spun așa, într-o maniera mai metaforică, să aibă și un dosar care să țină de o pregătire psiho-culturală”, a declarat prof. univ. dr. Daniela David, rectorul UBB Cluj.