Miting AUR la Cluj, cu George Simion fără mască și fără ca autoritățile să fie anunțate

0

În piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca s-au adunat, la ora anunțată, aproximativ 40 de persoane, printre care și 4-5 ziariști. Reprezentanții AUR s-au prezentat cu drapele tricolore care în loc de stema Republicii România aveau sigla partidului, dar și portrete ale unor personaje istorice, precum Mihai Viteazul și chiar un steag al Valahiei.

Liderul AUR, George Simion a mulțumit celor care au votat formațiunea sa despre care, chiar el recunoaște, că nu foarte mulți o cunosc.

Pentru că în alte orașe din România susținătorii AUR nu purtau mască, la Cluj, George Simion le-a cerut să respecte această regulă, deși el însuși nu a purtat mască în timp ce a vorbit publicului.

Discursul lui George Simion a fost întrerupt, pentru câteva minute de vociferările unor trecători, pe care liderul AUR i-a numit instigatori.

Potrivit legii, pot fi organizate mitinguri publice, cu până la 100 de participanți, dacă sunt anunțate autoritățile cu cel puțin trei zile înainte. Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, mitingul AUR nu a fost anunțat oficial, în consecință nici autorizat. Surse din Jandarmerie spun că nici la structura MAI nu a ajuns vreo cerere cu privire la acest miting. Jandarmii au fost prezenți la fața locului la ora mitingului, însă nu a fost dată nicio amendă pentru miting în sine.

Prefectul Mircea Abrudean a declarat că a fost dată o amendă în baza legii 55/2020, pentru nepurtarea măștii de protecție, în valoare de 1500 de lei.

Ce zice legea

Potrivit HG nr. 1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Anexa 3: Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc 1.pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit pct. 2-19; 18. se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2;

banner