Una dintre cele mai frumoase zone din Munții Apuseni este Muntele Șes. Zona seamănă cu unele dintre cele mai frumoase peisaje din Scoția, de aceea, unii dintre turiștii care și-au petrecut vacanțele în Carpații Occidentali au botezat acest loc cu numele de ”Mica Scoție”.
Nu este clar, deocamdată, dacă turiștii străini responsabili de această denumire au comparat pălinca preparată de localnici cu whiskey-ul scoțian sau dacă au fost impresionați de reputația războinică a moților, pe care i-au comparat cu highlanderii scoțieni. Însă este clar că reclama pe care au făcut-o acestui loc pe forumurile de turism în limba engleză a atras noi vizitatori, bucuroși să descopere colțul de rai în care culmile domoale ale Munților Apuseni coboară pentru a îmbrățișa Câmpia Panonică.
Muntele Șes face parte din rețeaua europeană Natura 2000. Aria naturală protejată, cu o suprafață de aproape 35.000 de hectare, se întinde pe teritorii ale județelor Bihor, Sălaj și Cluj. Localitatea Borod este un loc foarte bun pentru a începe explorarea acestei arii protejate.
În aria protejată există păduri de foioase și de conifere, mlaștini, turbării, terenuri cultivate și pajiști. Relieful este împărțit de apele Barcăului și ale afluenților săi. În codrii din Muntele Șes există mamifere mari, precum lupul cenușiu ori râsul eurasiatic.
Cei care vizitează regiunea se pot bucura de biserici de lemn ortodoxe și greco-catolice ori reformate, din piatră, care se află pe lista monumentelor istorice. Există și o cetate în ruine la Valcău ori un castru roman la Negreni.
Această microregiune se dezvoltă cu ajutorul proiectelor dezvoltate de GAL Poarta Transilvaniei.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: