banner

NEBUNIE! Restaurantele și instituțiile de cultură din Cluj, închise luni de autoritățile clujene, redeschise de autoritățile din București! VEZI CONDIȚII

0

Închise luni prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, restaurantele din Cluj ar putea fi redeschise în urma hotărârii adoptate marți de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Cu condiția ca incidența COVID 19 să nu depășească 3.00 la mia de locuitori. Problema este că nu există informații actualizate despre această rată. Vineri, când s-a luat decizia închiderii restaurantelor în Cluj-Napoca, rata incidentei COVID-19 la 1000 locuitori era de 1.94.

La nivel de județ, aveam șase localități care au depășit 2.0: Dej (2.00), Gherla (210), Apahida (2.14), Căianu (2.54), Câțcău (18.20) și Feleacu (2.18). Toate au fost afectate de decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Astfel de măsuri contradictorii bulversează și mai mult HORECA, mai ales că unii patroni clujeni au decis la începutul săptămânii să își trimită angajații în șomaj tehnic.

Noile reguli stabilite de CNSU

Hotărârea CNSU arată că activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 37 și 38 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective, se arată în aceeași hotărâre.

Puteți vedea aici rata incidentei cumulative a COVID-19 la 1000 locuitori pe localitatile (UAT) din județul Cluj până la data de 11 octombrie.

Ce spune prefectul de Cluj

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat miercuri dimineață că așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a HG care va prelua prevederile hotărârii CNSU in Monitorul Oficial.

„Apoi vom avea o hotărâre de CJSU pentru actualizarea ratei incidentei pe UAT urile din judetul Cluj și care va prevedea care sunt regulile care se aplica în fiecare localitate. Până atunci rămân în vigoare regulile deja stabilite până în prezent”, a spus prefectul.

Fără nunți, botezuri și mese festive

CNSU a decis tot marți să interzică în toată țara nunțile, botezurile și mesele festive. În localitățile cu incidență COVID 19 peste 3.00 la mia de locuitori masca devine obligatorie atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise.

Puteți consulta aici integral Hotararea CNSU nr. 49 din 13.10.2020 si anexe (1)

banner