Ninsorile se prelungesc până sâmbătă în zona de nord-vest – Peste 400 de persoane au rămas înzăpezite

0

Ninsorile și vremea rece mai continuă câteva zile în zona de nord-vest. Ciclonul mediteranean care afectează acum teritoriul țării noastre se va opri din deplasarea sa spre nord-estul continentului și va căpata o traiectorie retrogradă, adică se va întoarce spre nord-vest.

Joi, 6 aprilie, ninsorile se vor extinde din Moldova în nordul și centrul țării și se va depune strat de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele de munte și în apropierea acestora, în special în sudul și estul Transilvaniei.

Peste 400 de persoane rămase înzăpezite cu maşinile pe drumurile naţionale şi judeţene din Botoşani au fost salvate de pompierii militari şi voluntari, iar la Dispeceratul ISU – SAJ s-au înregistrat 751 de apeluri de urgenţă de la cetăţeni care solicitau sprijin, informează joi dimineaţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În continuare, toate structurile Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, autorităţile locale, precum şi celelalte instituţii cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteo extreme lucrează, în sistem integrat, pentru a asigura un răspuns operativ la solicitările cetăţenilor.

29 de drumuri naționale închise 29 de drumuri naționale din Neamț, Suceava, Bacău, Iași, Botoșani și Vaslui sunt închise, complet sau pe tronsoane, din cauza vremii. Vântul care spulberă ninsoarea și zăpada deja depusă face imposibile eforturile de deszăpezire. De altfel, în Botoșani și Iași, care se află încă de ieri sub cod roșu, circulația este interzisă pe toate drumurile: naționale, județene și comunale. Iar copiii nu merg astăzi la școală.

Potrivit unei informări meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorolgie, ninsorile vor continua până sâmbătă, pe 8 aprilie, în nordul țării. Aici fenomenele vizate vor fi: vreme deosebit de rece, predominant ninsori și intensificări ale vântului.

„Vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8…12 grade sub mediile multianuale. În jumătatea de nord a țării vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h îndeosebi în sudul și estul țării, precum și la munte”, a transmis ANM.

banner