Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca propune publicului un eveniment special în introducerea Nopții Muzeelor din acest an, respectiv High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 5. Evenimentul este un proiect serial al MNIT, în cadrul căruia se desfășoară diverse recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii. Salonul de muzică se va desfășura pe data de sâmbătă, 13 mai, de la ora 18.
Artiștii vor susține recitalurile în spațiul muzeului, dar nu oricum, ci într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului. Practic, fiecare astfel de eveniment reprezintă o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii interpretează repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat.
De această dată, evenimentul va fi dedicat memoriei lui Cristian Daicoviciu. În 2023, se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui acestuia și 50 de ani de la moartea sa. Cu această ocazie, publicul va putea vizita o mini-expoziție de obiecte care au aparținut lui Constantin Daicoviciu, însoțită de o serie de proiecții cu fotografii reprezentând scene din viața sa personală și profesională, în timp ce ascultă muzica desăvârșită a Cvartetului Arcadia. După recital, expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare în cadrul Nopții Muzeelor la MNIT.
Recitalurile vor avea loc la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, situat pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 2. Prețul unui bilet este 50 de lei. Biletele vor putea fi achiziționate, în curând, AICI.
Expoziții deschise (cu intrarea liberă de Noaptea Muzeelor):
În seara de sâmbătă, 13 mai, de la ora 19:00, începe Noaptea Muzeelor 2023 la MNIT. Pe lângă atmosfera animată, vor fi patru expoziții, printre care și expoziția dedicată lui Constantin Daicoviciu. Aceasta va putea fi vizitată gratuit doar în cadrul Nopții Muzeelor, după încheierea recitalului High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, la etajul unu. Ultima intrare va fi la ora 23:30.
De asemenea, la etajul unu, publicul va avea acces la următoarele expoziții: „Istoriile Clujului”, „ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic”, iar la al doilea etaj vor putea fi vizitate „Incursiuni dacice în spațiul virtual” și „Grecii de peste mări. Vase cu figure roșii din Etruria și Magna Grecia”.
VEZI ȘI:
Vernisaj grecesc la Cluj-Napoca: vase antice cu figuri roșii, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei
Expo Maraton a ajuns la cea de-a treia săptămână – ce au expus primii artiști prezenți la eveniment
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: