Vernisaj grecesc la Cluj-Napoca: vase antice cu figuri roșii, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

0

Mai puțin cunoscută publicului este colecția de vase grecești de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT): aproximativ 40 de exemplare. Varietatea formelor de vase, a stilurilor decorative și a centrelor de producție sunt semnificative și chiar spectaculoase. Dintre acestea, atrag atenția în mod special vasele cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î. Chr. Expoziția poate fi vizitată în perioada mai 2023 – ianuarie 2024.

Exponatele au ajuns la noi în țară, în mare măsură, ca urmare a donațiilor făcute de colecționarii împătimiți ai secolelor 19-20, perioadă în care astfel de achiziții erau o adevărată modă. Piesele au fost donate ulterior muzeelor.

Ca o surpriză, în periplul propus este și o adaptare după un mormânt pictat din acea perioadă. De asemenea, vor fi incluse și ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică.

Astfel, povestea exponatelor este transpusă vizual într-un mod creativ, cu ajutorul ilustrațiilor și al diverselor forme de media, pe tot etajul al doilea al MNIT. Vizitatorii vor putea face o călătorie în Etruria și în sudul Italiei a secolelor V-III î. Chr., pentru o incursiune în lumea credințelor și ideilor despre viață și moarte.

„Piese originale, cum numai muzeele mari ale Europei au în propriul patrimoniu”

„Tema în sine este inedită. Vase greceşti au fost sau se regăsesc etalate în expoziții de
bază sau în expoziții temporare ale unor muzee din țară, dar, din câte cunosc până acum, nici una dintre ele nu a abordat tema vaselor cu figuri roșii, produse ale atelierelor din Etruria și din Magna Grecia. Fără îndoială sunt vizitatori care vor ieși din expoziție mai îmbogățiți și vor realiza că spectaculos este însuși faptul că la Cluj pot vedea piese originale cum numai muzeele mari ale Europei au în propriul patrimoniu”, spune Cristina Popescu, curator al expoziției.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai 2023, ora 12.00, la sediului central al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (etajul 2), situat pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 2.

VEZI ȘI:

Cea mai veche cafenea din Cluj-Napoca aniversează 27 de ani – ce evenimente au loc cu ocazia festivalului “Zilele Insomnia”

Monumente istorice restaurate, teatru de vară și dotări noi la muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, județul Cluj – află schimbările propuse

Simfonia iubirii răsună la Sibiu – psihologul Daniel David va urca pe scenă alături de dirijorul Vlad Agachi

 

 

 

banner