Noile tehnologii îmbunătățesc administrarea rețelelor Companiei de Apă Someș

0

Compania de Apă Someș a devenit unul dintre cei mai smart operatori de la nivelul Uniunii Europene în domeniul rețelelor de alimentare cu apă și al canalizării. Oficialii companiei au decis să utilizeze noile tehnologii pentru a administra mai bine rețelele pe care le-au dezvoltat în județele Cluj și Sălaj. 

Este vorba, de exemplu, de rețele de senzori care ajută la monitorizarea consumurilor de apă și la facturarea acestora. De asemenea, sunt utilizate panouri fotovoltaice pentru a genera energie regenerabilă. Compania de Apă Someș a investit și în microhidrocentrale, care, de asemenea, ajută la deservirea consumatorilor din județele Cluj și Sălaj, spune directorul general al companiei, Călin Vasile Neamțu.

Există și tehnologii care utilizează drept sursă de energie biogazul rezultat în urma fermentării nămolului din stațiile de epurare, precum și un proiect care vizează brichetarea și arderea acestui nămol pentru a produce energie curată. Însă, dincolo de aceste eforturi, elementul care poate face diferența este educarea publicului, care să știe cum să utilizeze corect rețelele smart, inclusiv să evite aruncarea în toalete a uleiurilor vegetale ori a deșeurilor care nu sunt biodegradabile, spune directorul de comunicare al Companiei de Apă Someș, Victor Lucian Croitoru.

Compania de Apă Someșl derulează în prezent cel mai important proiect din domeniul rețelelor de apă și canalizare din această parte a Europei. Valoarea proiectului este mai mare de 400 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor provine din bugetul Uniunii Europene. Scopul proiectului este combaterea schimbărilor climatice.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.


banner