Numele unui ideolog fascist, propus pentru o stradă din Cluj – vezi reacția istoricilor și Comunității Evreiești

3

O stradă situată în incinta Parcului Industrial Tetarom din Cluj-Napoca ar putea primi numele lui Nicolae Paulescu, unul dintre ideologii de frunte ai fascismului în România. Angajații Primăriei Cluj-Napoca au înaintat, în numele primarului Emil Boc, o cerere de avizare către Instituția Prefectului – Județul Cluj

“Este deocamdată o propunere, venită din partea Departamentului de Specialitate. […] Se va discuta după ce vom primi toate informațiile necesare pentru a trece la stadiul următor”, a declarat Iulia Perșa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Nicolae Paulescu, nume care stârnește controverse

Pe lângă activitatea lui științifică, a avut și o activitate politică. El a fost, împreună cu A.C. Cuza unul din fondatorii Uniunii Național Creștine care a fost cred că prima mișcare din Europa care ca simbol svastica. A avut o poziție destul de radicală față de evreimea care trăia în România la vremea respectivă. A folosit cuvinte extrem de dure la adresa lor, i-a numit păduchi și în alte feluri“, a declarat Zoltán Tibori, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și specialist în istoria Holocaustului din Transilvania.

Comunitatea evreilor din Cluj, deranjată de propunerea Primăriei

“Am rămas uimit de acest lucru, pentru că nu o dată s-a întâmplat că municipalitatea a vrut să denumească unele străzi din Cluj cu nume neadorate de comunitatea evreilor din Cluj”, a declarat Robert Schwartz, reprezentantul Comunității Evreiești din Cluj.

În Cluj-Napoca, există, în acest moment, și o strada numită Radu Gyr, autorul versurilor cântecului ”Sfântă tinerețe legionară”. De asemenea, există o piață care îl omagiază pe liderul bolșevicilor germani, Karl Liebknecht.

Reacţia Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului

Într-o scrisoare trimisă pe adresa Primăriei Cluj şi nesemnată de fondatorul centrului, Marco Maximillian Katz, se menţionează că „Atribuirea numelui antisemitului Nicolae C. Paulescu unei străzi din Cluj va constitui nu numai încălcarea legii care interzice reabilitarea şi promovarea Miscarii Legionare ci şi încălcarea angajamentelor de combatere a antisemitismului în România, asumate de Guvernul României la nivel internaţional”, potrivit Adevărul.ro.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre Nicolae Paulescu, recomandăm un articol scris de jurnalistul Petru Clej, pentru RFI: Cuza și Paulescu, teoreticienii antisemitismului și fascismului românesc.

VEZI ȘI:

Liderul comunității evreiești din Cluj, Robert Schwartz, îl susține pe Istvan Vakar pentru șefia Consiliului Județean Cluj

UMF “Iuliu Hațieganu” organizează cursuri de pregătire și examen de simulare a admiterii

Cel mai faimos Csárdás din lume a fost compus de un italian