Omagiu eroilor căzuți la datorie – Ceremonii militare și religioase la Cluj

0

Joi, 13 iunie, în localităţile din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vor avea loc ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, în semn de recunoștință și omagiu pentru cei care și-au sacrificat viața pentru patrie.

În municipiul Cluj-Napoca, manifestările vor începe la ora 12.00 la Cimitirul Eroilor. Aici, la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial și Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă de amploare. Detașamentul de onoare va fi format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”, și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Tot la ora 12.00, la Monumentul Eroul Aviator Traian Dîrjan din Cluj-Napoca, garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”. La aceeași oră, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste, garda va fi constituită din militari ai Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”.

În comuna Gilău, la Monumentul Eroilor din localitatea Someșul Rece, ceremonia va avea loc la ora 08.30, cu participarea unui detașament de onoare din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”.

În comuna Măguri Răcătău, la Monumentul Eroilor din localitatea Muntele Rece, ceremonia va începe la ora 12.00. Detașamentul de onoare va fi asigurat tot de Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”.

În localitatea Florești, la Monumentul Eroilor, ceremonia va avea loc la ora 12.30, iar garda la monument va fi asigurată de militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”.

În localitatea Tăuți, la Troița din Tăuți, ceremonia se va desfășura la ora 13.30, cu garda la monument asigurată de același regiment.

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, ca semn de recunoștință pentru eroii patriei căzuți în Primul Război Mondial. Această decizie a fost reafirmată de Parlamentul României în 1995 și, prin Legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român, fiind astfel sărbătorită Ziua Eroilor.

banner