Organizatorii UNTOLD: Peste 60 de milioane de euro rămân în Cluj-Napoca după festival

0

Cei 270 000 participanți veniti din afara judetului Cluj au cheltuit, în medie, în cele patru zile de UNTOLD, cel puțin 225 euro. Acești bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări și cumpărături în oraș. Acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 de milioane euro, arată o analiză realizată de organizatorii UNTOLD.

Mulți dintre cei 360 000 de participanți la UNTOLD au rămas mai multe zile în Cluj-Napoca, fie înainte de festival, fie după. Organizatorii estimează că din totalul participanților, 25% sunt din județul Cluj, 15% din străinătate, iar restul de 60% din toată România. Ca în fiecare an, au fost prezenți participanți din peste 100 de țări ca Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel și SUA până la țări exotice cum ar fi Argentina, Japonia sau Brazilia.

Banii cheltuiți de cei care au venit la festivalul UNTOLD, în valoare de peste 60 de milioane de euro, se vor regăsi în impozitele și taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente și case care și-au pus la închiriat proprietățile.

Festivalul a adus și un capital de imagine uriaș pentru Cluj-Napoca, Transilvania și întreaga
Românie. Artiștii și echipele lor, oamenii din producție, jurnaliștii internaționali, precum și fanii străini vorbesc acum în toată lumea despre UNTOLD, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume. În 2022, UNTOLD a fost situat pe locul cinci în topul mondial al festivalurilor, potrivit companiei Viberate.

Investiții de aproape un milion de lei în Cluj Arena și Parcul Central

Ca în fiecare an, organizatorii, alături de peisagiștișispecialiști în întreținere și amenajări
spații, au pus rapid în practică un plan de acțiuni, menit să pună în valoare zona din centrul orașului unde își desfășoară activitatea festivalul. Astfel, organizatorii fac o investiție de un milion de lei în amenajarea spațiilor folosite în timpul festivalului.

Pe Cluj Arena, gazonul care a fost afectat de cele patru zile de festival, cât și gazonul care era afectat în urma exploatării uzuale de peste an a stadionului, va fi înlocuit de către organizatorii UNTOLD. Restul suprafeței de gazon va fi fertilizată și supraînsămânțată. În total investițiile pe stadion se ridică la peste 300 000 de lei.

Pe lângă lucrările de la gazon, care au început încă de luni, 8 august, dimineață, odată cu eliberarea suprafeței de joc, organizatorii vor evalua, alături de management-ul Cluj Arena, și eventualele deteriorări survenite în afara terenului de joc. Urmează ca toate cheltuielile rezultate să fie acoperite integral de către UNTOLD, la fel ca și în anii precedenți.

Reparațiile din Parcul Central vor fi finalizate până la sfârșitul lunii

În Parcul Central, reparațiile constă în schimbarea unor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, recondiționare alei, podețe, rigole, bănci, toaletare vegetație și până la amenajări peisagistice. Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupă deja de lucrări. Totalul lucrărilor ce se vor realiza în Parcul Central se ridică la peste 700 000 de lei, și urmează să fie finalizate până la sfârșitul lunii august.

Cea de-a șaptea ediție a festivalului UNTOLD a avut loc între 4 și 7 august. Peste 200 de artiști, naționali și internaționali, au urcat pe scena UNTOLD 2022. Bugetul festivalului s-a ridicat la 17 milioane de euro.

VEZI ȘI:

Momente memorabile și surprize la UNTOLD

Boc: În oraș au intrat peste 50 de milioane de euro datorită festivalului Untold

A început UNTOLD 2022 – cum a fost atmosfera în prima zi de festival?