Patrick J Deenen: Avem nevoie de o nouă aristocrație, care să depășească diviziunile din societate

0

Unul dintre cei mai apreciați politologi americani, Patrick J. Deenen, a susținut o prelegere la Matthias Corvinus Collegium. Profesorul american a remarcat sfâșierea societății între elite și populiști. 

De asemenea, Patrick J. Deenen, a remarcat că, în mod paradoxal, în Occident, multe elite au devenit revoluționare și vor să reseteze întreaga societate. În acest context, societățile libere au nevoie de o reconstrucție a aristocrației, care să depășească diviziunile din societate.

Oare caracteristica definitorie a politicii moderne nu mai este dată de tradiționalele “stânga” și “dreapta”, ci de un Partid al Perturbării și un Partid al Stabilității? În cadrul prelegerii de la MCC, profesorul Patrick J. Deneen propune ideea că ambele partide sunt esențiale pentru o ordine politică și umană înfloritoare. El consideră că o reînnoire a idealului clasic de “constituție mixtă” este importantă pentru a depăși actuala diviziune politică autodistructivă.

Patrick J. Deneen este profesor de științe politice la Universitatea Notre Dame (SUA). Este autorul mai multor cărți, între care volumele de mare succes Why Liberalism Failed și The Odyssey of Political Theory. Patrick J. Deneen a fost consilier special și redactor de discursuri al directorului United States Information Agency și a predat la Universitatea Princeton și la Universitatea Georgetown.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.