Profesorul universitar Paul Șerban Agachi este unul dintre cei mai cunoscuți intelectuali clujeni. Fost președinte și fost prorector al Universității Babeș-Bolyai, Paul Șerban Agachi este unul dintre experții în educație care au fost desemnați de Organizația Națiunilor Unite să participe la concretizarea unor proiecte strategice în Asia și în Africa.
Paul Șerban Agachi s-a născut în București, într-o familie de intelectuali. În perioada în care era licean la Sfântul Sava din București, tatăl său, care era avocat, visa să îl convingă să urmeze o carieră în Justiție. Drept urmare, l-a dus pe tânărul Paul Șerban Agachi să viziteze tribunalul. Însă liceanul de atunci a fost neplăcut impresionat de suferința umană văzută în sala de judecată. Așa că Paul Șerban Agachi a decis să se specializeze în domeniul ingineriei.
Din anul 1973, Paul Șerban Agachi s-a mutat la Cluj. Savantul român glumește și spune că ”s-a măritat la Cluj”, în sensul că a decis să vină alături de soția sa. Profesorul clujean și-a construit o carieră solidă la Universitatea Babeș-Bolyai.
După căderea comunismului, Paul Șerban Agachi și-a asumat și activism civic și politic. El a făcut parte dintre intelectualii care s-au înscris în PNȚCD, partidul lui Corneliu Coposu, Ion Rațiu și Doina Cornea. De asemenea, el a devenit unul dintre universitarii care militează deschis pentru restaurarea monarhiei în România. De asemenea, Paul Șerban Agachi s-a implicat în definirea caracterului multicultural și multilingvistic al Universității Babeș-Bolyai.
În primii ani de după căderea comunismului, profesorul Paul Șerban Agachi a primit șansa unui stagiu de doi ani la California Institute of Technology, în 1991 și 1992. Este vorba despre una dintre cele mai performante instituții de învățământ superior tehnic din întreaga lume. Paul Șerban Agachi a fost profund impresionat de organizarea excelentă a activității de la California Institute of Technology, precum și de faptul că societatea americană era construită pe relații solide de încredere.
Stagiul în Statele Unite ale Americii i-a creat o reputație excelentă profesorului clujean, care a reușit să își construiască și relații utile în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Drept urmare, după Primul Război în Golf, generat de invazia irakiană în Kuweit, Paul Șerban Agachi a fost invitat să se implice în reformarea și modernizarea învățământului universitar din Kurdistanul irakian. Cu bani relativ puțini, Paul Șerban Agachi a reușit să creeze un sistem care să revitalizeze interesul profesorilor din Kurdistan pentru cercetarea științifică. De asemenea, a reușit să îi motiveze din nou pe profesori blazați de lunii ani de război cu Iranul sau cu Kuweitul, precum și de ostilitatea față de kurzi a dictatorului Saddam Hussein.
A urmat o experiență fascinantă în Kazahstan. Paul Șerban Agachi s-a implicat în modernizarea învățământul superior în domeniul petrochimiei. Profesorul clujean a activat în această țară asiatică în perioada de tranziție dinspre o societate închisă de tip sovietic într-o societate tot mai deschisă influențelor occidentale și chinezești. Pentru Paul Șerban Agachi, Kazahstanul este un veritabil creuzet cultural.
După cele două experiențe din Asia, pentru profesorul clujean a urmat și o aventură africană. El a candidat pentru un post în învățământul superior tehnic din Botswana, o țară bogată în resurse minerale, hotărâtă să investească în formarea resurselor umane pentru a putea pune în valoare bogățiile dăruite de Dumnezeu. În acest domeniu, în Botswana, totul era de construit. Paul Șerban Agachi a predat acolo timp de opt ani, timp în care a fost impresionat de entuziasmul tinerilor africani și de dorința lor de a învăța.
Care au fost cele mai profunde impresii personale ale lui Paul Șerban Agachi adunate în America de Nord, în Asia și în Africa, aflați din emisiunea România Via Cluj.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: