Cristina Grigore, fondator și coordonator al serviciului gratuit de telemedicină PEDITEL, a vorbit la România via Cluj despre provocările întâlnite în cei 10 ani de existență, dar și despre planurile de viitor. Acestea implică folosirea și mai mult a tehnologiei în slujba omului. Următorul pas va fi folosirea AI (Inteligenței artificiale) în triajul apelurilor pe care medicii de la Peditel le primesc, astfel încât timpul de așteptare să fie mai scurt, în anumite cazuri.
De anul acesta, la numărul PEDITEL 1791 va răspunde un robot, care va ierarhiza cazurile, în funcție de simptome. Specialiștii lucrează deja la dezvoltarea acestui program, care presupune triajul cazurilor și prioritizarea lor, în așa fel încât medicii să răspundă în funcție de urgențe.
Febra, vărsăturile și diareea sunt printre simptomele care îngrijorează părinții care apelează la ajutorul medicilor de la PEDITEL. 27% dintre apeluri sunt pentru febră – așa cum arată și graficul de mai jos – , urmate de apelurile pentru vărsături (8%) și diaree (7%). „71% dintre cazuri s-au soluționat cu sfaturi medicale aplicabile acasă. Doar 0,5% au fost considerate urgente majore pentru care s-a recomandat apelarea numărului unic 112. În această situație, a urgențelor majore, se încadrează ingestia de corp străin (biluțe, mărgele, monede), pentru care s-a recomandat prezentarea de urgență în Unitatea de Primiri Urgențe”, spune Cristina Grigore.
Medicii PEDITEL au preluat peste 120.000 de apeluri în 2023
PEDITEL, serviciul național și internațional de consiliere medicală pediatrică, o inițiativă a Fundației Părinți din România, își mărește impactul comunitar, conform datelor statistice din 2023. Cu un total impresionant de 124.283 de apeluri preluate și 685.877 de minute vorbite anul trecut, PEDITEL atinge pragul de 10 ani de activitate nonstop.
PEDITEL a împlinit în data de 14 ianuarie 10 ani de activitate neîntreruptă, timp în care medicii au răspuns apelurilor, au liniștit părinții, au ajutat copiii și au luat presiune de pe unitățile de primiri urgențe. În acești 10 ani, 742.547 de copii care au fost ajutați gratuit. Acest număr este echivalentul a populației municipiilor Cluj-Napoca, Iași și Oradea, împreună.
La call centerul pediatric gratuit au apelat părinți din întreaga țară, de la orașe mari, până la catune, dar și români care locuiesc peste hotare.
VEZI ȘI:
CFR Cluj susține PEDITEL și încurajează suporterii să doneze prin SMS pentru sănătatea copiilor
Cum a ajuns Peditel la 700 000 de cazuri în aproape 10 ani
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: