Studenții Facultății de Horticultură USAMV Cluj-Napoca au reușit să producă aproape 2 200 de puieți forestieri din 14 specii, printre care se numără brad, paltin, arțar american, mesteacăn, salcâm, stejar roșu, molid sau tuia. Puieții pot fi cumpărați de la magazinele USAMV Cluj-Napoca de pe Calea Mănăștur nr. 7 și str. Liviu Rebreanu.
Puieții au fost produși prin regenerări naturale, din semințe recoltate de către studenți sau din butași, prin proiectul “Producerea containerizată a puieților forestieri și valorificarea lor ca specii ornamentale în amenajarea spațiilor verzi”.
Acest proiect urmărește punerea în aplicare a cunoștințelor dobândite în cadrul Disciplinei Împăduririi. Proiectul este coordonat de prof. dr. Liviu Holonec și șef lucr. Alina Truța.
Proiectul a fost început în urmă cu doi ani, iar la realizarea pieților au participat studenți din anul II și III, de la Departamentul Silvicultură al Facultății de Horticultură USAMV Cluj-Napoca.
”În silvicultură, calitatea materialului săditor are un rol hotărâtor în crearea unor arboreturi înalt productive și stabile ecologic, cu o structură și o compoziție optime. Pentru a îndeplini această cerință, se recurge la producerea și plantarea puieților cu rădăcini protejate. Utilizarea acestora în lucrările de împădurire a cunoscut în ultimele decenii o amploare deosebită pe plan mondial, în special în emisfera nordică. Puieții se obțin din semințe sau butași, în diferite tipuri de recipiente sau containere, fiind folosiți cu succes și în lucrările de amenajare a spațiilor verzi”, precizează coordonatorii proiectului, într-un comunicat de presă.
Studenții au etichetat și au pregătit ghivecele cu puieți pentru a fi comercializați.
VEZI ȘI
Structura anului școlar va fi modificată – semestrele vor dispărea
10 000 de fani, în BT Arena din Cluj-Napoca – istorie pentru baschetul românesc
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: