Petiție: Este solicitată creșterea numărului de locuri în liceele teoretice din Cluj-Napoca

0

Părinții clujeni au înaintat o petiție online, transmisă către Inspectoratului Şcolar Județean (ISJ) Cluj. Aceștia cer suplimentarea numărului de locuri la liceele teoretice din Cluj-Napoca, datorită creșterii mediilor de admitere la Evaluarea Națională și a cohortei.

„Anual județul Cluj înregistrează, după mun. București, cel mai mare număr de medii mari la nivel national la examenul pentru Evaluarea Nationala: peste nota 8 46.6%, peste 8.50 35.4% si peste 9 21.7% (date MEN/E.N. 2023). Acestia reprezinta numeric 2310 elevi cu medii peste 8, 1752 peste 8.5, 1073 peste 9. Cohorta este in crestere și, mai mult, la populatia Cluj-Napoca adaugam Florestiul si alte comune limitrofe, in continua expansiune, si numarul mare de elevi care vin anual din alte localitati/judete ca să invete aici. Nici nu avem motivele sa credem ca procentul notelor mari la EN nu se va pastra la aceleasi cote.

În timp ce în județ și în special municipiul Cluj-Napoca, numărul de locuri în învățământul teoretic liceal e cam același, în ciuda creșterii mediilor și a cohortei, în majoritatea județelor situația e inversă, accesarea liceelor teoretice în toate profilele fiind posibilă cu medii la Evaluarea Națională mult mai mici.

Aceasta este o discriminare, o inegalitate de șanse pentru elevii clujeni cu care județul se laudă, apoi îi abandonează, din cauza unui proces administrativ greu de înțeles.

Nu poate fi vorba nici despre bani/buget, pentru că aceiași bani se duc în licee și școli care rămân cu locurile neocupate, e vorba doar de un calcul matematic și de interesul pentru valorificarea superioară a educației, capitol la care România nu stă bine.

Nu mai suntem în perioada în care, programatic, învățământul teoretic era redus prin hotărâri ale conducerii de Stat în favoarea școlilor profesionale.

În concluzie, noi, elevii și părinții din Cluj, solicităm ISJ Cluj și MEN suplimentarea numărului de locuri în liceele teoretice cu concurență foarte mare începând cu admiterea din acest an (2023) și corelarea în viitor a locurilor cu performanța, pentru un învățământ de calitate și șanse egale la nivel național”, este scris în petiție.

VEZI ȘI:

Bacalaureat 2023: Absolvenții de liceu din Cluj, pe podium în clasamentul național

Au fost afișate notele de la Bacalaureat – Vezi care este rata de promovare

De ce este cool să studiezi la USAMV – Liceenii, oaspeți ai Facultății de Zootehnie și Biotehnologii

 

 

 

banner