Povestea celei mai prețioase podgorii a Transilvaniei, spusă la o degustare de vin la Conferința Cluj Metropola

0

Una dintre cele mai vechi și mai bune podgorii din Transilvania renaște cu ajutorul unor mici investitori privați. Ei au înființat Cooperativa de Vinuri Miniș. Doi reprezentanți ai acestei asociații, Spyros Stikas, acționar la Cramele Miniş, și Cristian Babuțău, acționar la Crama Izvor, ne-au făcut onoarea de a prezenta o degustare de vinuri în cadrul Conferinței Cluj Metropola organizate de Via Cluj TV. Va invitam sa urmariti povestea vinului.

Podgoriile celor de la Cooperativa de Vinuri Miniș au dat vinuri legendare, care ajungeau odinioară și pe mesele de la Curtea din Viena. Pasionații de vinuri din Cluj vor avea în curând posibilitatea să cumpere aceste vinuri cu un caracter aparte.

Viticultorii din zona Miniș-Măderat din județul Arad au format Cooperativa Vinuri de Miniş, care le va permite să dezvolte proiecte mai mari și, de asemenea, să se promoveze împreună.

Ideea înființării cooperativei i-a aparținut unui italian, iar alături de el au venit și români, un grec, precum și maghiari, povesteste unul dintre fondatorii proiectului, Cristian Băbuțău.

Minișul este una dintre cele mai faimoase zone viticole din România. Parcelele cultivate cu viță de vie pe colinele care se învecinează cu Valea Mureșului au dat două soiuri excepționale: Mustoasa de Măderat și Cădarca, însă sunt și alte soiuri internaționale care dau un vin de o calitate extraordinară, spune expertul în vinuri Spyros Stikas.

Cooperativa viticultorilor din județul Arad ar dori să dezvolte un parteneriat durabil cu clusterul AgroTransilvania din Cluj, iar dacă acest plan se va concretiza, clujenii vor avea la dispoziție unele dintre cele mai rafinate vinuri din România. Din cluster mai fac parte și cooperative ale crescătorilor de bovine, de ovine sau ale producătorilor de legume din Transilvania.