Povestea Moldovan Carmangerie: de la un atelier în curtea casei la un brand regional

0

Unul dintre cele mai puternice branduri din industria alimentară din Transilvania este Moldovan Carmangerie. Este o afacere de familie, care a cunoscut o expansiune constantă în ultimii ani.

CEO-ul companiei, Cosmin Moldovan, spune că întreaga poveste a început în 1994, cu un mic atelier în curtea casei. Cosmin Moldovan și tatăl sau au amenajat acest atelier în magazia de lemn, bucătăria de vară și garaj. În 1995, au deschis primul magazin, tot în curtea casei.

Compania a crescut încet și cu multă muncă. Un impuls puternic spre dezvoltare a venit în 2006, când această societate a câștigat primii bani europeni, printr-un proiect SAPARD. Acești bani au imprimat un nou ritm de dezvoltare companiei, iar azi Moldovan Carmangerie înseamnă 30 de magazine, două fabrici și două ferme de animale, spune Cosmin Moldovan.

De asemenea, a crescut gama de sortimente de alimente, iar în multe dintre magazine au fost amenajate și spații pentru servirea mesei. Produsele Moldovan sunt distribuite în trei județe: Cluj, Bihor și Mureș, iar unele produse sunt exportate, chiar dacă managementul companiei este concentrat mai ales pe piața internă. Pentru că cererea este mai mare decât oferta, fabrica din Sânicoară va fi retehnologizată și extinsă cu ajutorul fondurilor europene.

În 2019, trei generații ale familiei Moldovan sunt implicate în această afacere. Cosmin Moldovan se ocupă de partea de producție, soția sa, Amelia, se ocupă de magazine, tatăl său se ocupă de ferme, iar cei doi copii de participarea la evenimente de tipul festivalurilor.

Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 20 de milioane de euro, iar avansul pentru acest an va fi de 5-10 la sută, estimează Cosmin Moldovan. El este de părere că cifra de afaceri va crește și mai mult după ce va fi finalizat procesul de extindere și de retehnologizare a fabricii din Sânicoară.

Mai multe detalii, în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean.

banner