Povestea primului compozitor care și-a înregistrat operele pentru gramofon

1

În epoca înregistrărilor de înaltă fidelitate, povestea primului compozitor din lume care și-a înregistrat operele pentru gramofon strânește interes. Este vorba de sir Edward Elgar. Via Cluj TV a găzduit înregistrarea unei piese compuse de marele muzician britanic pentru soția sa, Alice. Piesa Salut d’Amour a fost înregistrată în studioul nostru de violonistul Balázs Zoltán Gyenge și pianistul Peter Kolcsár.

Edward Elgar s-a născut într-o familie modestă. Tatăl său era muzician și avea un magazin de instrumente muzicale, iar mama sa era fiica unui fermier. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cariera tânărului Edward Elgar a avut de suferit din cauza originii sale sociale modeste și a faptului că era romano-catolic într-o Anglie protestantă.

Primele lecții de muzică le-a primit în biserică; tatăl său era organistul unei biserici catolice din Worcester. În adolescență, tânărul Edward Elgar a început să studieze germana, cu speranța că va deveni student la Conservatorul din Leipzig, însă tatăl său nu avea mijloacele materiale necesare pentru a-l întreține la studii în Germania.

Însă Edward Elgar nu s-a dat bătut. A continuat să studieze muzica și să dirijeze mici ansambluri. Totodată, el a început să compună.

În 1880, a vizitat Parisul, iar în 1882, Leipzigul, pentru a se pune la curent cu muzica la modă pe continent. În acea perioadă, compozițiile sale au început să fie publicate și interpretate în Marea Britanie.

S-a căsătorit cu o femeie mai în vârstă decât el cu opt ani. Caroline Alice Roberts era fiica unui general britanic, sir Henry Roberts. Căsătoria lor a stârnit scandal; pe de o parte, era diferența neobișnuită de vârstă, pe de altă parte, o tânără din nobilimea engleză lua de soț un compozitor relativ necunoscut, cu origini umile și romano-catolic, pe deasupra. Însă căsătoria lor a fost una fericită.

La sugestia soției sale, Edward Elgar s-a mutat cu familia la Londra, unde a avut prilejul să îi audieze pe unii dintre marii compozitori din La Belle Epoque, precum Berlioz ori Richard Wagner. Însă, peste doar câțiva ani, familia Elgar s-a mutat înapoi în Wocerstershire, din cauza veniturilor mici.

Lucrurile s-au schimbat în 1899, când Edward Elgar a cunoscut un prim succes cu compoziția Enigma Variations. Ea a fost interpretată nu doar în Marea Britanie, ci și în Italia și Germania.

Însă primul succes internațional i-a venit odată cu compoziția Visul lui Gerontius, inspirată dintr-un poem scris de cardinalul John Henry Newman. Și azi, această piesă are reputația de a fi cel mai faimos oratoriu compus de un britanic. Acest oratoriu a fost cântat în toată Europa, precum și în America de Nord.

Faima lui Edward Elgar era atât de mare, încât a fost angajat să compună o odă care să marcheze ceremonia înscăunării Regelui Edward al VII-lea. Așa s-a născut ”Land of Hope and Glory”, unul dintre cele mai faimoase cântece patriotice britanice din toate timpurile. Succesul lui Edward Elgar era atât de mare încât, în 1904, Covent Garden a găzduit un festival de trei zile în onoarea sa. Niciodată, vreun compozitor britanic nu se bucurase de așa ceva.

Tot în 1904, Edward Elgar a fost înnobilat. La scurtă vreme, el a devenit profesor al Universității din Birmingham și a primit titlul de doctor din partea Universității Yale din Statele Unite ale Americii.

În anul 1911, cu prilejul încoronării Regelui George al V-lea, sir Edward Elgar a fost decorat cu Ordinul pentru Merit. Doar 24 de persoane în viață se bucurau de privilegiul de a purta această decorație.

În timpul Primului Război Mondial, deși în vârstă, Edward Elgar s-a înrolat în forțele rezerviștilor britanici. A continuat să compună cântece patriotice. Cea mai mare încercare a venit în 1920, când a murit soția sa. Sir Edward Elgar a fost distrus de această nenorocire.

Totuși, a continuat să creeze și să sprijine tineri muzicieni, precum marele violonist Yehudi Menuhin. Din 1924, el a fost numit Maestru de Muzică al Regelui.

Sir Edward Elgar a fost primul compozitor din lume care și-a dat seama de valoare înregistrărilor sonore. De aceea, el a înregistrat pentru gramofon multe dintre lucrările sale. În 1931, a fost filmat de compania Pathe în timp ce realiza o înregistrate. El a colaborat și cu BBC. În momentul morții sale, sir Edward Elgar era unul dintre cei mai faimoși muzicieni din lume.