Povești de Ziua Națională: Români care au schimbat lumea – Caricaturistul Gogu Neagoe

0
Foto: recordul.ro

Ziua Națională a României este ocazia să aflăm poveștile unor personalități care au schimbat lumea. Caricaturistul Gogu Neagoe este unul dintre cei mai importanți artiști din România.

Despre maestru: Gogu Neagoe din județul Olt este un oltean cunoscut în toată lumea, pasionat de creioane și de pictură, caricatură, ale cărui opere au ajuns în zeci de țări din Europa, dar și din alte continente. Gogu Neagoe este Ambasador Cultural al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” și a primit înalta distincție la Gala premiilor de excelență „10 pentru Craiova“, eveniment aflat la cea de a cincea ediţie de 1 Decembrie 2022.

Gogu Neagoe, caricaturistul cunoscut pentru evenimete sociale din Bucuresti și pentru județul Olt, a susținut cazul lui Mateo pe data de 28 mai 2023. Mateo este băiețelul unei polițiste, agentă la Institutul de Studii de Ordine Publică. Micuțul, la 1 an și 2 luni a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală infantiă. Terapia nirvana, pe baza de realitate virtuală, terapia niro, pentru stimularea motrică, kinetoterapia și logopedia au devenit ceva elementar în existența lui, iar micuțul beneficiează de doar 42 de zile de kinetoterapie decontate de stat.

Gogu Neagoe a fost prezent din nou la hope run Mateo ediția trei, organizat de către Corpul Național al Polițistilor. „Toate caricaturile executate de caricaturistul oltean în cadrul evenimentului caritabil HOPE RUN for Charity! Au fost donate”. Toate fondurile colectate de la participanți au fost predate familiei lui Mateo. Artistul în vârstă de 46 de ani și-a dedicat viața operelor de caricatură, ducând pasiunea peste limitele la care se aștepta vreodată.

A creionat sute de de portrete, a intrat în contact cu zeci de personalități, șefi de stat, sportive și, cel mai important, a ales să-și doneze operele în scopuri caritabile. Artistul a absolvit Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, iar apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și Facultatea de Drept a Universității din București.

Artistul a fost invitat ca membrul Juriului la Festivalul Folcloric International „Lina Chiralina”-Braila, 8-12 august 2023, Festivalul Naţional de Muzică Populară şi Uşoară „Corabia de Aur” a XLVIII-a 20-22 septembrie 2023, Corabia, festival Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc” 14 – 18 iunie 2023 și a fost invitat de Onoare la Festivalul Internațional de Folclor “CĂLUȘUL ROMÂNESC”. Este invitat an de an la festivaluri concurs naționale sau Internaționale de Folclor. Gogu Neagoe organizează salonul de caricaturi la Festivalul Concurs Naţional de Umor „Oltenii şi restul lumii” în fiecare an la Slatina.

În anul 2020, de Ziua Femeii, a participat în București la un eveniment caritabil, donând pentru o cauză nobilă. Gogu Neagoe a realizat un număr de 246 de portrete participanţilor la crosul pentru viaţă „Hope Run for Alexandra”. Suma colectată de la beneficiarii caricaturilor a fost donată integral pentru ajutorarea polițistei de la Brigada Rutieră din Bucureşti, diagnosticată de melanom malign al membrului inferior.

Gogu Neagoe este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România din 2006, iar din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania, UNESCO. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România şi din străinătate.

Caricaturistul oltean este invitat de onoare sau ca membrul juriul an de an la festivaluri de folclor din România, cum ar fi Festivalul de folclor „Căluşul Românesc” de la Slatina, cu o tradiție de 23 de ani, Festivalul Naţional de Folclor „Cântece Oltului”, Călimăneşti, judeţul Vâlcea, organizat de peste 23 de ani, în luna august, de Sfânta Maria, Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur” – Tulcea, care are loc la începutul lunii august. Gogu Neagoe organizează salonul de caricaturi la Festivalul Naţional de Caricatură şi Umor „Oltenii şi restu’ lumii”, Slatina, judeţul Olt.

Caricaturile artistului sunt expuse în muzee de artă din Australia, SUA, Los Angeles, Iran, Franţa, Italia, Germania, China, Japonia, Bulgaria, Belgia, Grecia. În 2013, artistul a donat patru lucrări pictate în valoare de 15.000 de euro la un eveniment caritabil, pentru copiii cu probleme de sănătate şi săraci.

De asemenea, a mai participat, fără onorariu, la multe evenimente caritabile de sănătate pentru femei cu probleme de cancer din judetul Olt, realizând caricaturi pentru invitaţi, iar sumele colectate din caricaturi au fost donate integral pentru susţinerea unor proiecte de prevenire şi tratament pentru cancerulmamar, precum cel din 2015 – 2019: „Rotary susţine lupta împotriva neoplasmului mamar – Screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, judeţul Olt”.

Caricaturistul oltean a vândut mai multe caricaturi cu personalități fotbaliști și șase portrete ale Simonei Halep în scop caritabil, toate fondurile strânse fiind folosite pentru achiziționarea defibrilatoare medicale automate și au fost montate in centre magazine din orașul Slatina Județul Olt.

Maestrul a oferit portrete și caricaturi, drept de mulțumire pentru eforturile donatorilor și ale medicilor de la Centrul de Transfuzie Sanguină București. Evenimentul organizat de Caricaturistul oltean din Județul Olt si a avut loc între 16 și 19 noiembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină – București.

Practic, artistul a desenat și oferit 120 de portrete pe zi, se arată într-un comunicat de Centrul de Transfuzie Sanguină București. De asemenea, Gogu Neagoe a inițiat și a coordonat concursul de creație plastică, „Școala mea cea mai frumoasă”, pentru elevii cu vârste între 6 și 16 ani, din comunele și satele județului Olt.

Material Alexandra Maria

banner