EXCLUSIV Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean: Riscăm carantina iar săptămâna viitoare școlile din Cluj-Napoca ar putea intra pe SCENARIUL ROȘU

1

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat în exclusivitate la Via Cluj TV că județul va avea astăzi (joi) peste 200 de cazuri pozitive și că în acest ritm vom ajunge chiar săptămâna viitoare în Cluj-Napoca la o rată a incidentei COVID-19 de 3.0 la 1000 locuitori. Ce măsuri vor urma atunci: vor fi restricții foarte neplăcute, cum ar fi închiderea școlilor și se va pune chiar problema introducerii carantinei în anumite localități.

Iată principalele declarații ale prefectului. Intertitlurile ne aparțin.

Rată incidentei COVID-19 este de 2.18 la mia de locuitori în Cluj-Napoca și de 1.95 la nivel de județ.

3 la mie, săptămâna viitoare

Așa cum arată lucrurile în prezent, vom ajunge la 3.00 la mie în Cluj-Napoca în cursul săptămânii viitoare.

Avalanșa de cazuri pozitive este, potrivit prefectului de Cluj, efectul relaxării și socializării excesive.

Anchetele epidemiologice arată că oamenii au participa la tot felul de evenimente private, petreceri, unde nu au respectat regulile de protecție, nu au purtat mască, nu s-au dezinfectat.

La Cluj se fac 2.100 de teste în fiecare zi, din care peste 40 la sută sunt testări la cerere.

În scurt timp Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va adopta o nouă hotărâre, în acord cu GH privind prelungirea stării de alertă, câteva noi restricți de prevenire a răspândirii COVID 19.

Una dintre cele mai importante: interzicerea evenimentelor private, atât la interior, cât și la exterior (nunți, botezuri etc.).

Toată lumea trebuie să evite maxim partea de socializare în următorea perioadă. Dacă ne îndreptăm cu pași repezi spre o rată a incidentei COVID-19 de 3.0 la 1000 de locuitori înseamnă că ne îndreptăm spre restricții care vor afecta foarte mult viața ficăruia dintre noi

Aproape de scenariul roșu

După analize și alți indicatori, pentru că rata incidenței nu este singura care se ia în calcul, în primul rând putem să trecem toate școlile pe scenariul roșu, asta înseamnă că toți copiii vor sta acasă și asta evident va avea un impact negativ asupra jobului părinților, pentru că va fi nevoit cel puțin un părinte să stea acasă. Încercăm să evităm asta, dar odată ce trecem de 3 la mie, apar niște obligații pentru autorități, deja nu mai stăm să analizăm, suntem obligați să luăm niște măsuri.

Se poate ajunge în situații extreme la carantinarea unității admistrativ teritoriale, a orașului, sau a unei anumite zone din oraș, dacă din acea zonă vin cazurile. Înseamnă că nimeni nu mai iese din zonă sau din oraș.

Mai este o discuție aici, absolut corectă și justificată, cu privire la populația municipiului Cluj-Napoca, așa cum există și în București o discuție.

Noi în momentul de față ne raportăm la datele statistice, adică la populația de 327 000 de locuitori care este valabilă la 1 ianuarie 2020, în condițiile în care știm cu toții că în Cluj-Napoca avem foarte mulți studenți, oameni care sunt aici cu activități dar nu au domiciliul aici. Putem vorbi de peste 400 000 cu siguranță (acest lucru înseamnă că rata incidenței este mai mică, dacă luăm în calcul cifra de 400 000 n.red.)

Principala problemă va fi numărul de locuri la ATI

Principala problemă va fi numărul de locuri la ATI. Ne pregătim pentru partea de terapie intensivă, pentru cazurile cu adevărat critice, care nu au cum să rămână acasă. De aceea, am introdus Spitalul Clujana în categoria spitalelor COVID 19 (Clujana are 17 paturi ATI și încă 100 de paturi pentru cazurile mai puțin grave – n.red.)

Principala problemă va fi numărul de locuri la ATI. Ne pregătim pentru partea de terapie intensivă, pentru cazurile cu adevărat critice, care nu au cum să rămână acasă.

Pacienții cu forme ușoare, tratați prin telefon

Se va schimba și cadrul legislativ în foarte puțin timp, astfel încât pacienții asimptomatici și formele ușoare nu vor mai fi evaluați medical în spitale – și aici se crează o mare problemă, într-adevăr, există listă de așteptare pentru că un calcul simplu ne duce la această concluzie: dacă noi avem 200 de pacienți pozitivi pe zi și avem capacitatea să evaluăm maxim 80 de persoane, vă dați seama că e normal să se creeze această listă de așteptare, pacienții sunt monitorizați de la distanță, de medicul de familie, de cei de la infecțioase, însă nu au cum să ajungă în spital pentru evaluare.

Va merge un medic la ei acasă dacă se va impune, dacă nu totul se rezolvă prin telemedicină. Discutăm de consultații telefonice, orice se poate face, omul să aibă totuși un confort că cineva l-a verificat și l-a monitorizat dar cifrele sunt absolut îngrijorătoare, e foarte normal să se întâmple asta.

Există și alți pacienți care au nevoie de tratament în regim de urgență, oncologice, de toate tipurile, care nu suportă amânare. Nu este normal ca acei oameni să nu beneficieze de tratament pentru că ceilalți nu au respectat niște măsuri de protecție.

DSP, 1000 de telefoane pe zi

Degeaba ne alarmăm, degeaba suntem supărați că nu răspunde nimeni la Direcția de Sănătate Publică. Haideți să facem un calcul. La 200 de pozitivi pe zi, asta înseamnă 200 de anchete epidemiologice ori 5 persoane pentru că media este de 5 contacți direcți. Asta înseamnă că cei de la DSP trebuie să sune 1000 de oameni în fiecare zi, să verifice modul în care au reacționat, să dispună măsurile de carantinare, să emită deciziile de izolare la domiciliu și multe alte lucruri. Nu au cum să facă față în acest moment, cu toate că vor primi personal în plus, cu toate că avem și voluntari la dispoziție.

Nu ne rămâne decât să răspectăm măsurile, să evităm aglomerările, să purtăm mască peste tot

Azi vom introduce măștile obligatorii și în alte spații publice deschise, cum ar fi stațiile de autobuz. Masca va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise după ce trecem de 3.0 la mie, adică săptămâna viitoare.

Piezișa este zonă de siguranță specială

Cele mai riscante locuri în care ne putem expune la noul coronavirus sunt evenimentele private, numărul unu pe lista noastră, și alte locuri aglomerate, cum ar fi supermarketurile, unde nu toți poartă masca și unde în ultima perioadă am aplicat amenzi maxime.

În general locurile aglomerate, strada Piezișă de exemplu, care, din păcate, a generat câteva focare în rândul studenților și nu numai. De miercuri, Piezișa este zonă de siguranță specială. Asta înseamnă că avem forțe de ordine numeroase care se vor asigura că nu se mai întâmplă nimic, pentru că acea zonă este foarte limitată fizic, oamenii circulă pe stradă îngrămădiți, tinerii în special și ceilalți care își petrec timpul pe acolo, tereasele sunt foarte mici, nu putem vorbi de distanțare acolo, se îngrămădesc toți la mese, în interior cât au fost deschise nu s-au respectat regulile și am ajuns aici.

Tratamente

Tratamentele disponibile, la nivel național, nu doar la Cluj. Remdesivir există pentru cazurile grave o rezervă de doze și se solicită Ministerului Sănătății suplimentarea. Tratamentul cu plasmă se practică și la noi. Din păcate avem foarte puține persoane care se încadrează și care donează plasmă. Sunt condiții stricte pentru a dona, mjulți sunt descurajați să o facă, există și reticența celor care pot să o facă, oamenii cred că se pot infecta, dar donația este practic o donare de sânge ca oricare alta, pentru ca apoi să se separe plasma și să fie testată. Avem un progres și aici, dar destul de limitat.

Medici epuizați

Ideea este să nu ajungem la spital. Medicii fac față cu greu la presiunea pe care o simt. Fizic, sunt epuizați, ei lucrează din luna martie, nu au avut concediu, au și ei familii, sunt oameni cu un grad de rezistență fizică până la un punct.

Infrastructura medicală pe care o avem în Cluj, una dintre cele mai dezvoltate din România, este la capacitate maximă. Atenție, pentru că există și alți pacienți, noi nu vorbim doar de COVID 19. Toată lumea are dreptul la tratament.

Unde e vaccinul antigripal?

Am întrebat și eu la Casa de Asigurări de Sănătate ce se întâmplă cu vaccinul antigripal, mi s-a spus că urmează să ajungă în farmacii în cel mai scurt timp, în câteva zile, ar fi cazul să ajungă.

De ce întârzie ambulanța?

Azi este în curs de desfășurare procedura de reangajare a celor 33 de persoane de la Serviciul de Ambulanță Cluj cărora le-a expirat contractul (fusese încheiat pe 6 luni de zile). Deci de mâine îi vom avea din noi operaționali și asta ne ajută foarte mjult pentru că presiunea este extrem de mare și pe Serviciul de Ambulanță.

Cei care sunt pozitivi și așteaptă acasă să fie evaluați trebuie duși cu ambulanța. Acea ambulanță, după ce îi duce, trebuie dezinfectată. 45 de minute durează procedura, apoi merge următorul și tot așa.

Trebuie să înțelegem toate elementele acestea și să nu ne inflamăm în momentul în care așteptăm o zi, două, trei să ajungem la spital. Nu avem cum să facem față.

Prefectul vorbește despre perioada în care a avut COVID 19

Am avut COVID 19, a fost un episod extrem de neplăcut din toate punctele de vedere. Am avut șansa să avem o formă ușoară. Nu am avut ca simptome decât lipsa gust și miros câteva zile și o stare nu foarte plăcută. A trecut din fericire după 21 de zile. Perioada de stat în spital este una cât se poate de neplăcută mai ales cu un copil de un an, indiferent cât ar fi condițiile de bune și sunt absolut decente. Avem un personal medical care face tot posibilul să îți facă șederea cât mai ușoară și nu spun pentru că am stat eu acolo ci pentru că toate feedback-urile venite de acolo spun asta, fără niciun tratament preferențial.

Am trecut peste acest episod, așa cum au trecut foarte mulți. Mergem înainte cu speranța că avem acei anticorpi care să ne permită să avem o anumită imunitate. Vedem în ultima perioadă că se întâmplă ca persoane care au fost infectate să revină după vindecare. Nu există nicio certitudine din punctul acesta de vedere.

Măsuri adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Știre în curs de actualizare.