Preot ortodox: vaccinul e ca o vestă antiglonț – vezi ce spune și despre împărtășirea cu aceeași linguriță

0

Vaccinul e ca o vestă antiglonț, a transmis public un preot ortodox, care este și profesor de Drept canonic. Mesajul său a fost preluat și considerat un îndemn la vaccinare. Preotul Patriciu Vlaicu, care este și parohul comunității „Sfântul Nicolae” din Bruxelles, spune însă, că Biserica nu trebuie să dea avize medicale, dar nici să intre în conflict cu știința. Potrivit preotului român din Bruxelles, rata de vaccinare în zona în care activează este de 85%, iar din datele pe care le deține, românii de acolo s-ar încadra și ei în medie. Părintele Vlaicu a acceptat să acorde un interviu Via Cluj TV:

”Ar trebui știm să nu înlocuim frica de virus cu frica de vaccin. A refuza din principiu vaccinul este ca și cum am refuza să purtăm vesta antiglonț, în locurile unde este pericol să fim răniți”, acesta a fost mesajul preotului profesor Patriciu Vlaicu.

„În contextul actual, când vedem tot felul de păreri care se exprimă, eu cred că noi, ca preoți, trebuie să avem o înțelegere care să fie realistă și simplă. Încercam să le dau și o imagine care poate să fie o utilă în comunicarea cu ceilalți pentru că pur țși simplu suntem într-un război cu un inamic atât de mic, dar foarte periculos și de necontrolat. A fost o imagine care mi-a vebit, pur și simplu într-o adresare făcută studenților și mi-am asumat-o ca atare”, a spus pr. prof. Patriciu Vlaicu.

De fapt, preotul ortodox care păstorește românii din Bruxelles îndeamnă clericii la mai mult echilibru în exprimarea publică.

Împărtățirea cu aceeași linguriță

În ceea ce privește o altă probelmă controversată, împărtășirea enoriașilor cu aceeași linguriță, preotul este de părere că nu ar fi periculoasă, mai mult, că ar exista studii care ar dovedi acest lucru.

”Eu cred că e mai sigur decât multe alte lucruri, să vă dau exemplul pus în circulație de media și de lumea întreagă. Este cunoscut că atunci când două persoane stau față în față la o distanță foarte mică este un transfer de aerosoli, de particule mici de salivă care conțin și acei viruși. Să știți că atunci când în biserică se dă linguruța, se toarnă în gura credinciosului împărtășania din lingurită, statistic și sunt studii făcute pe această temă sunt mai puține particule care se transmit în clipa în care omul primește împărtășanie, cu gura închisă, primind, nu trasferând ca atunci când stau față-în-față la un metru”, a explicat preotul-profesor de Drept canonic.

Părintele profesor Vlaicu mai spune că biserca ar trebui să aibă un mesaj public unitar, însă acest lucru este dificil de realizat.

”E importantă comunicaea care e unitară, însă nu o putem impune peste tot. Unde se impune o comunicare unitară, de fapt, reacțiile ajung să fie mai nepotrivite și de aceea, în Biserica Otrodoxă e această atitudine nu neapărat de dezordine, care uneori e lăsată, unii spun că vorbim dezordonat, dar o mai mare înțelegere pentru nevoia de exprimare a unora, însă, în aceste momente de criză, cred că trebuie să ne stăpânim”, a mai spus preotul Patriciu Vlaicu.

 

banner