Președintele Klaus Iohannis: După 15 mai, masca devine OBLIGATORIE în spațiile publice închise și în autobuz

1

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că, după 15 mai, când românii vor putea să iasă din case fără să completeze declarații, masca va deveni OBLIGATORIE în spațiile publice închise și în autobuz. Până când? Cel puțin până în anul 2021!

Șeful statului a făcut această declarație după o nouă întâlnire cu premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri care a avut drept scop pregătirea așa-numitului plan de relaxare a măsurilor care au fost luate pentru protecția populației.

„După data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării”, a afirmat Klaus Iohannis.

După 15 mai scăpăm de declarații

Președintele Iohannis a informat că după 15 mai românii vor putea să iasă din casă fără să mai completeze declarații.

„O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane.

Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală”, a spus Iohannis.

Fără adunări publice, concerte, manifestări

Președintele a anunțat că, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. Printre acestea, interdicțiile pentru adunări publice sau pentru diverse mannifestări.

„Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare!

Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare! După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă”, a spus Klaus Iohannis.

Când repornesc școala și economia

Președintele a anunțat că se vca întâlni miercuri după amiază cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaboreze un plan concret pentru revenirea elevilor la școală.

„În paralel, se lucrează la o analiză și la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai.

Virusul stabilește cât de liberi vom fi

Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea.

Deci, va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicțiile impuse de autorități vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.

Răspunderea fiecăruia va deveni mai mare pentru toți, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecțiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei și noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacționăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare”, a mai spus Klaus Iohannis.

banner