Prevenția cancerului de sân, ce trebuie să știe orice femeie

0

Statisticile arată că una din opt femei ar putea dezvolta un cancer de sân. Deși incidența acestei boli înregistrată în România pare mai mică, la o primă vedere decât în alte țări europene, acest lucru este cauzat de lipsa unui screening planificat. De altfel, 25% din pacientele diagnosticate la noi cu o formă de cancer, au cancer de sân, iar 16% din aceste paciente decedează din cauza acestei maladii. Cu toate aceste, 90% dintre cazuri pot fi tratate cu succes, dacă sunt diagnosticate le timp. Află mai multe despre prevenția cancerului de sân de la dr. Daniela Martin, medic primar radiolog, invitată la Doctor online de la Via Cluj TV.

Cu cât o tumoră este mai mică, șansele de a fi tratată în mod corespunzător cu tot arsenalul terapeutic sunt mai mari, spun specialiștii.

În județul Cluj, la Gilău, a fost inaugurat, de curând, un centru de referință în România, EPIC, destinat prevenției și informării populației la risc despre această boală și despre cum poate fi ea depsitată în stadii incipente. 40.000 femei cu vârste cuprinse între 50-69 de ani, din medii defavorizate vor fi beneficiarele acestui program, derulat la noul centru de la Gilău.

Află care este traseul unei paciente suspecte de cancer, cares unt pașii de urmat, dar și cine face parte din echipa multidisciplinară care decide care este tratamentul optim pentru o pacientă, din emisiune.

Ce este screening-ul?

Cancerul mamar este o problemă majoră de sănătate publică în România, similară cu alte state membre ale Uniunii Europene.

Printre posibilele cauze care fac ca un cancer cu potențial curabil să aibă un impact

ridicat în mortalitatea la femei în România pot fi menționate:

– conștientizarea redusă a riscului de îmbolnăvire;

– teama de un diagnostic nefast, prezentarea tardivă la medic;

– posibilitățile reduse de acces la diagnostic și tratament;

– diagnosticul primar de cancer de sân stabilit în stadii avansate de boală

Screeningul este o investigație medicală care diferă de alte activități de îngrijire a sănătății, deoarece este adresată de obicei unei populații sănătoase și asimptomatice. În comparație cu practica medicală generală în care pacienții se adresează medicului pentru o problemă specifică, în screening, femeile sunt invitate în cadrul unui program populațional organizat să faca o testare mamografică, cu scopul de a detecta cancerul de sân înainte de apariția simptomelor și de a beneficia de un tratament mai eficace, mai puțin invaziv și mai puțin costisitor.

Screening-ul ar trebui să conducă la un declin cu cel puțin 30 % al tumorilor avansate în rândul femeilor examinate deja în perioada de după prima rundă de screening (IARC).

Un program de screening de înaltă calitate va duce la o reducere a mortalității pe termen lung doar dacă și tratamentul, urmărirea și accesul la servicii de suport sunt performante.

Populația țintă pentru screening-ul populațional organizat este reprezentat de cu vârste între 50 – 69 ani cu domiciliul în România, care îndeplinesc următoarele condiţii:

– nu au un diagnostic confirmat de cancer de sân

– sunt asimptomatice

-nu au efectuat o examinare mamografică in ultimele 12 luni

Traseul de ingrijire al pacientei cu cancer de sân

Odată ce diagnosticul stabilit, urmează evaluarea clinică și anamnestică a pacientei cu cancer mamar: istoricul bolii, antecedentele familiale, cu evaluarea unei predispoziții genetice pentru cancerul de sân și consiliere genetică. Un bilanț complet local și la distanță va stabili stadiul bolii. Biologia, comportamentul tumorii, este de asemenea un factor extrem de important care ne ghidează în decizia terapeutică,

Toate aceste informații legate de evaluarea inițială a pacientei și opțiunile de management sunt interpretate în cadrul unei întâlniri multidisciplinare cu elaborarea recomandarilor optimale terapeutice. Din echipa comitetului multidisciplinar fac parte specialiștii implicați în diagnosticul (radiolog senolog, anatomopatolog), tratamentul cancerului mamar (chirurg, oncolog, radioterapeut, chirurg plastician) dar și geneticianul clinician și psihologul oncolog.

Tratamentul cancerului mamar incipient are două obiective: controlul local şi la distanță, și aceste obiective trebuie realizate ținând seama de statusul și preferințele pacientei, asigurând și menținând o calitate a vieții cât mai bună pentru pacienta cu cancer mamar.

In prezent, alegerea opțiunii terapeutice trebuie să țină cont de factori legați de stadiul și biologia tumorală, de factori legați de pacientă (preferințe, vârstă, comorbidități, complianță) și de tratamentele disponibile.

Scopul traseului optim de îngrijire a pacientei cu cancer de sân are în vedere îmbunătățirea rezultatelor oncologice, prin facilitarea unei îngrijiri consistente, sigure, de înaltă calitate, centrata pe pacient și bazată pe dovezile cele mai actuale referitoare la managementul cancerului de sân.

Această ediție a Doctor online este realizată cu sprijinul Roche România.

banner