Clujul are peste 200 000 de masini si aproximativ 50 000 de parcari, astfel incat situatia devine greu de gestionat pentru Primaria Cuj-Napoca. Pare utopic, dar municipalitatea isi propune sa scoata masinile din centru si a inceput lucrari la mai multe prakinguri in cartiere sau in zone semicentrale. Pe langa oferirea de solutii de parcare in afara centrului, institutia analizeaza si solutii coercitive pentru soferii obsisnuiti sa parcheze direct la kilometrul 0. O solutie analizata e introducerea taxei auto de acces in centru. Viceprimarul de Cluj, Dan Tarcea a vorbit la Via Cluj TV atat despre aceasta taxa cat si despre noile proiecte de parkinguri ale primariei.
Cele ai avansate proiecte, cu lucrari deja incepute sunt in lucru pe Primaverii 20 si Primaverii 8. In februarie, vor incepe lucrarile la parkingul de pe Mogosoaia
iar in martie la cel din Hasdeu. Dan Tarcea anticipeaza ca acestea vor fi finalizate cel mai tarziu anul viitor.
Alte parkinguri aflate in stadiu de proiect se vor construi pe Str Albac-Azuga (se va vota PUZ-ul si PUD-ul In consiliul local apoi se va scoate la licitiatie),
parkingul de pe Gheorghe Dima 39-41, Sighisoarei, Trotusului (are deja PUZ si PUD).
Un parking subteran va fi construit in Piata Cipariu, unde este actuala zona de parcare a Bisericii Greco Catolice, si un parking pe Liviu Rebreanu. Dan Tarcea a mentionat si parkingul privat de 400 de locuri de pe Str Avram Iancu, foarte util in contextul pietonalizarii Strazii Kogalniceanu.
Primaria mai are in plan realizarea unui parking in zona Institutului de Oncologie insa proiectul e blocat de Ministerul Sanatatii.
Filosofia primariei e sa schimbe obiceiul soferilor de a parca in centru prin oferirea de variante in zonele semicentrale sau chiar in cartiere.
Dan Tarcea se declara contrariat de faptul ca gradul de ocupare a parkingurilor de la Polivalenta si Cluj Arena (850 de locuri) e abia de 50 la suta, la doar 10 minute de mers pe jos pana in centru. El spune ca lucurile se vor schimba prin masuri cum ar fi majorarea de taxe de parcare, extinderea spatiilor pietonale si chiar prin instituirea unei taxe auto de acces in centru.
Ultima solutie e in stadiu de analiza. Ar fi insa simplu de implementat, dupa modelul camerelor care depisteaza soferii fara rovinieta. Astfel, soferii ar urma sa achite o taxa auto de acces in centru fie prin sms fie prin incheierea unui abonament, in caz contrar fiind pasibili de amenda.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: