Primii clujeni vaccinați anti-COVID 19 au primit adeverințe RISCĂ RESTRICȚII persoanele care nu vor avea „PAȘAPORT COVID”?

1

Primii medici de la Spitalul de Boli Infecțioase care s-au vaccinat anti-COVID 19 la Cluj au primit adeverințe care conțin data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Presa din străinătate a găsit deja un nume pentru astfel de documente: le-a spus „pașapoarte COVID”. Tot mai frecvent se vehiculează ideea că vor fi impuse anumite restricții pentru cei care nu vor avea dovada că s-au vaccinat, în special restricții de călătorie. 

Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, a declarat recent că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

Totuși, subiectul e în dezbatere în unele țări europene, cum ar fi Italia. Italienii care se vor vaccina anti-Covid vor fi înregistrați și vor avea permise care ar putea fi necesare pentru călătorii atât în țară, cât și peste hotare.

International Air Transport Association (IATA), cea mai puternică organizație care reunește liniile aeriene din lume, a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu noul coronavirus, aplicație ce va include și date despre vaccinare, transmite Bloomberg.

Este vorba despre ceea ce presa a numit deja ”Pașaportul Covid”.

Poziția IATA vine după ce principala companie australiană de aviație, Qantas, a anunțat că nu va permite accesul la bordul avioanelor sale al pasagerilor fără vaccinul anti-Covid.

10 milioane de doze pentru România

Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a informat că România va putea primi baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer” 10 milioane de vaccinuri.

Premierul Florin Cîțu s-a aflat sâmbătă la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” la sosirea primei tranșei de 10.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19.

El a declarat că „apariția vaccinului într-un timp record va ajuta la eradicarea pandemiei într-o perioada cât mai scurtă.

Premierul României a precizat că „săptămâna viitoare vom primi în jur de 140.000 de doze”.

În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, respectiv vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obține recomandarea din partea EMA și autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeași manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de
doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

banner