Profesorul Achimaș, îngrijorat de explozia cazurilor de COVID 19: “Lucrurile nu au cum să se liniștească, ar fi nevoie de un lockdown de două săptămâni”

1

Chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD și fost ministru al Sănătății, și-a exprimat la Via Cluj TV îngrijorarea cu privire la explozia cazurilor de COVID 19 și a avansat soluția unui lockdown de două săptămâni, în care cei vaccinați să asigure continuitatea activităților economice și instituționale. 18.000 de români sunt internați în acest moment în spitale cu COVID 19, dintre care 1.729 în stare critică la ATI, iar România a ajuns să trimită bolnavi peste hotare pentru că limitele sistemului au fost depășite. Cluj-Napoca a înregistrat peste 500 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore și a depășit vineri incidența de 11 cazuri la mia de locuitori.

“Lucrurile nu au cum să se liniștească, vine sezonul rece, oricum o luăm, oricât promitem…Specialiștii ne-au spus că în două săptămâni se termină…Care specialiști, ce două săptămâni? (…) Sau mergem pe ideea de a ne imuniza în grup? Cu ce preț în vieți umane și cu câtă suferință?

E atât de complicată situația politică încât nimeni nu vrea să își asume și nimeni nu are ce să își asume atâta vreme cât nu avem un guvern. Stăm, numărăm decesele și paturile de la ATI. Pentru unii, nu mai înseamnă nimic cifrele, numărul de morți, 500…Până nu e mortul tău.

Să vedem contextul și ce variante avem. Contextul e valul patru, știm exact cu ce ne confruntăm. Știm că forma aceasta de virus se transmite mult mai ușor, știm că ne îmbolnăvim, știm că, din păcate, poate fi transmisă chiar și de vaccinați dar, în același timp, avem un procent infim de vaccinați. Ei pot să fie scutiți de o formă gravă a bolii. Din ce am văzut, aceasta este protecția pe care ne-o oferă vaccinul și nu e puțin lucru”, a afirmat Patriciu Achimaș.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate la nivel național 15.828 cazuri noi de persoane infectate și 351 de decese. La Cluj avem 518 cazuri noi de joi până vineri.

“Situația pe care o trăim este absolut dramatică. Spre deosebire de cei de pe Titanic, care chefuiau dar nu știau că e icebergul în față, noi ne îndreptăm către iceberg, îl vedem și chefuim în continuare. O soluție care știu că va fi criticată de mulți ar fi două săptămâni de lockdown. Cu asta am putea să resetăm lucrurile într-o oarecare măsură.

Iar cei vaccinați, ăștia 30 la sută dintre noi, să ducem lucrurile mai departe fiindcă știm că suntem mai protejați. Să asigurăm într-o formulă funcționarea instituțiilor”, a afirmat deputatul și medicul Patriciu Achimaș Cadariu.

Mesajul profesorului Achimaș pentru cei care spun că COVID 19 e o simplă boală și că cei care mor ar fi de fapt bolnavi cronici, cu comorbidități:

“Și ce facem? Îi lăsăm să moară să nu mai avem costuri la sistemul de sănătate anul viitor? Vor deceda toți cei cu comorbidități și atunci anul viitor nu mai trebuie să dăm bani pentru diabet, pentru boli de inimă sau pentru cancer? Asta ne dorim? Se numește eugenie, a fost judecată la procesul de la Nürnberg.

Patriciu Achimaș spune că ar vota pentru proiectul de lege care prevede obligativitatea vaccinării în cazul anumitor categorii profesionale.

“După 30 de ani în care nimic nu a mai fost obligatoriu, nici măcar respectarea legii, ceea ce mi se pare dramatic, e foarte greu să impui ceva cum e vaccinarea.

Dar asigurarea sistemelor esențiale, cum este cel de sănătate, învățământ, apărare, acolo ar trebui să avem obligativitate, altfel eșuăm, ne destructurăm ca stat”, a mai spus Patriciu Achimaș Cadariu.