PROPUNERE PENTRU GUVERN: Finanțări pentru firme cu o componentă nerabursabilă de până la 50%

0

Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Mureșan, a declarat la Via Cluj TV, în emisiunea lui Raul Chiș, că a propus Guvernului un sistem de finanțare pentru firme cu o componentă nerambursabilă de până la 50 la sută.

Finanțările ar urma să fie acordate pentru:

Capital de lucru:

– cu termen de rambursare pina la 3 ani;
– pentru finantarea activitatii curente

Investitii:

– cu termen de rambursare pina la 5-6 ani
– pentru finantarea unei investii minim 80%
– pentru finantarea activitatii curente maxim 20%

Componenta nermbursabila este calculata la valoarea taxelor lunare totale achitate de catre firma, la stat (impozit pe profit, impozit pe venit, TVA de plata, impozit pe salar, CAS, CASS si taxa CAM).

Fiecare rata este redusa cu exact valoare taxelor achitate in luna precedenta (maxim 50% din rata totala lunara).

La fiecare rata se ataseaza declaratia si plata obligatiilor aferente acesteia din luna precedenta pentru reducerea ratei conform conventiei incheiate anterior cu banca – acestea se depun la banca.

In acest fel creditul este dimensionat la marimea firmei si la numarul de salariati.

Totodata, acest credit sustine financiar redresarea firmelor dar si contribuie direct la nivelul de conformare fiscala a firmei.

Dobanda ar putea avea o componenta subventionata. Garantii ar putea fi activele firmei (bunurile pentru investitii), garantia personala a asociatilor si a administratorului, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pe componenta nerambursabila.