EXIT POLL CURS Avangarde: PSD, primul partid al țării? CINE face guvernul?

0

PSD este din nou primul partid al țării, cel puțin conform exit-poll-urilor prezentate de televiziunile centrale, însă guvernul îl vor face cel mai probabil următoarele partide clasate.

Marea supriză a alegerilor este Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) care, potrivit sondajelor la ieșire de la urne, ar fi obținut peste 5 la sută. Este un partid înființat acum un an de către George Simion, un militant pentru unirea Basarabiei cu România.

Exit poll-ul CURS Avangarde la comanda Antena 3 anunță rezultatele la închiderea secțiilor de votare, calculate pentru ora 19. Prezența la vota fost de 31,84 la sută.

CAMERA DEPUTAȚILOR

PSD 30,5

PNL 29

USR PLUS 15,9

UDMR 5,7

AUR 5,2

PMP 5

PRo ROMÂNIA 5

PER 1,2

PPUSL 1,1

Altul 1,4

SENAT

PSD 30,6

PNL 29,1

USR-PLUS 16,4

UDMR 5,7

PRO ROMÂNIA 5

PMP 5

AUR 5,3

PER 1,1

PPUSL 1

Altul 0,8

Dacă rezultatele oficiale nu vor fi radical diferite de ceea ce anunță acest exit-poll, următorul guvern ar putea fi format din PNL, USR-PLUS și PMP sau UDMR.

Chiar dacă va da premierul, PNL va fi nevoit să facă multe concesii noilor parteneri de guvernare, pentru că fără ei este foarte departe de o majoritate în Parlament.

În epoca post-Dragnea, PSD nu a trebuit să facă mari efeoruri pentru a recâștiga capital politic. Pandemia și unele decizii pripite luate de Guvernul Orban au contribuit din plin la revenirea social democraților. Măsura închiderii piețelor agroalimentare ar fi un exemplu de decizie care a stârnit furia unora dintre cei care fie erau indeciși fie mai aveau nevoie de un impuls pentru a abandona PNL.

De fapt, PNL nu a scăzut prea mult, știrea este că PSD a recuperat electorat. Aproape sigur, insuficient însă pentru a pivota o alianță care să preia guvernarea, mai ales că președintele e din tabăra adversă.

banner