Răscoala de la Tatar Bunar din 1924 este subiectul unui roman thriller care are la bază întâmplări reale. În centrul cărții se află una dintre cele mai violente revolte țărănești din Basarabia, o răscoală care a avut loc în urmă cu 100 de ani. Autorul cărții, Andrei Țigănaș, fost jurnalist, în prezent profesor de dicție, relatează firul evenimentelor sub forma unui roman cu accente horror. Află mai multe din culisele acestei cărți de la autor, dar și la editorul cărții, Daniel Zărnescu, ambii invitați la România via Cluj.
Carte inspirată de bunicul basarabean, născut chiar în Tatar Bunar
„Am scris această carte pentru că bunicul meu era basarabean, născut chiar în Tatar Bunar. M-a intrigat întotdeauna faptul că în acel sat s-a produs un eveniment istoric atât de important, însă prea puțină lume înțelege, de fapt, ce s-a întâmplat atunci.
Răscoala de la Tatar Bunar a fost o revoltă de inspirație bolșevică și a fost coordonată abil de agenții ruși de dincolo de Nistru, apoi umflată în propaganda sovietică a vremii prin oameni influenți precum Henri Barbusse, Romain Rolland și, fără voia lui, Albert Einstein.
Pentru istoria modernă a României, răscoala din 1924 a fost prima tentativă prin care comunismul a încercat să intre în țara noastră și să distrugă ideea de România Mare.
Mișcarea a fost atunci înăbușită printr-o intervenție militară dură. România a mai câștigat un respiro de 20 de ani până când cursul istoriei noastre s-a schimbat dramatic pentru cel puțin o jumătate de veac”, spune Andrei Țigănaș, autorul cărții.
Lansarea cărții are loc marți, 5 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Jean Monnet a Facultății de Studii Europene din Cluj-Napoca, de pe str. Emmanuel de Martonne nr. 1.
VEZI ȘI:
Inedită apariție despre cum au reacționat interbelicii la evenimente extreme
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: