Regina Elena a României se întoarce acasă pentru totdeauna

0

Cea mai tragică personalitate dintre toate Reginele României se întoarce acasă. Regina Mamă Elena a României a cunoscut, de-a lungul vieții, patru exiluri. De acum înainte, ea se va odihni în necropola regală de la Curtea de Argeș, alături de fiul său, Regele Mihai I.

Elena s-a născut în Familia Regală a Greciei ca principesă a Greciei și Danemarcei. A cunoscut două exiluri: primul, în perioada în care tatăl ei era principe moștenitor al Greciei, iar unii dintre militari au încercat să dea o lovitură de stat și să îl instaleze ca rege, în locul tatălui său, iar a doua oară, tot după o lovitură de stat, când tatăl Elenei a fost înlocuit de pe tronul de la Atena de fratele ei.

Cel de-al treilea exil a fost în perioada în care purta titlul de Principesa Mamă a României. Elena a României divorțase de Carol al II-lea, devenit rege din 1930. Carol al II-lea i-a impus să plece din țară, pentru a o despărți pe Elena a României de fiul ei, Regele Mihai I.

Elena a României a revenit în țară în 1940, după abdicarea lui Carol al II-lea. Ea a primit titlul de Regină Mamă. Elena a României l-a sprijinit pe Regele Mihai I în clipele grele ale Celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, ea a intervenit pentru a limita Holocaustul comis de administrația românească în frunte cu criminalul de război Ion Antonescu. Salvarea vieților de evrei i-a adus titlul de Dreaptă între Popoare.

Regina Mamă Elena a României a plecat în ultimul exil în ianuarie 1948, după detronarea Regelui Mihai I. Elena a României a murit în Elveția în 1982, iar acum rămășițele ei vor fi aduse în țară pentru totdeauna.

Vineri, 18 octombrie 2019, la ora 11:00, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11:45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internațional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între 12:00-12:45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Majestatea Sa Margareta dorește ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în fața Palatului Elisabeta.

În intervalul orar 12:45–16:00, cortegiul funerar se va deplasa de la Palatul Elisabeta la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găești (ora 14:10), Topoloveni (ora 14:40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15:05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16:00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, 18 octombrie 2019, la ora 16:45. Începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc. Sâmbătă, 19 octombrie 2019, publicul se va putea reculege și închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mânăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, la ora 12:00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

O carte de condoleanțe este la dispoziția publicului la Palatul Elisabeta, până în ziua de luni, 21 octombrie 2019. Condoleanțele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

Toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena.

Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie 2019.

Cum va rămâne Regina Elena în istoria țării și care sunt șansele restaurării monarhiei în România sunt temele dezbătute în emisiunea România Via Cluj de istoricul Leonard Horvath și de Claudiu Pădurean, jurnalist Via Cluj TV.