Parte a juriului de la Festivalul de Film Transilvania (TIFF) din 2023, Michel Franco este un regizor, scenarist și producător mexican, respectiv al doilea invitat special pe care publicul l-a întâlnit la cea de-a 22-a ediție a TIFF. Deși are în palmares doar opt producții cinematografice, Michel Franco a câștigat multiple premii importante din industrie, în cadrul unor festivale precum Cannes, Venice și Chicago. Filmele sale nu abordează teme comerciale, ci sunt axate pe subiecte precum familii disfuncționale sau doliul.
Masterclass-ul găzduit, joi, de TIFF i-a permis celebrului regizor și producător să treacă prin experiența unor filme memorabile pe care le-a creat de-a lungul timpului. Acesta s-a deschis publicului și despre încercările din viața lui personală, care i-au modelat viziunea despre lume și pe care le-a explorat în scenarii pentru filme precum Sundown sau After Lucia (acesta din urmă i-a adus premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 2012).
Printre filmele care i-au influențat cariera, Michel Franco a menționat filmul românesc 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007, regizat de Cristian Mungiu). Regizorul a subliniat similaritățile, în ceea ce privește greutățile, dintre viața din Mexic și cea din România. Acestea sunt reflectate de filmele Noului Val Românesc (Franco a mai menționat și că este fan Moartea Domnului Lăzărescu), a cărui stil realist este o caracteristică importantă și în filmele sale.
A învățat despre moarte la vârsta de 11 ani
Întrebat după ce criterii consideră o idee ca fiind valoroasă pentru scenariul unui film, Franco a declarat că nu include idei la care s-a gândit abia ieri, ci explorează ideile pe care le simte, nu doar cunoaște, de mulți ani.
Moartea este unul dintre subiectele pe care le-a simțit pe pielea lui, când era copil, subiect pe care l-a conștientizat din nou la maturitate și despre care a scris în scenariul filmului Sundown (2021). Acesta spune povestea unei fete care este martoră la depresia și deciziile proaste pe care tatăl ei le face, după moartea mamei ei.
„E greu să faci un film când producția nu este în ordine cronologică”
Unul dintre sfaturile pe care Franco le-a subliniat are de-a face cu producția. O mare parte dintre filmele care sunt produse, în special la Hollywood, nu sunt filmate în ordine cronologică. Acest lucru este de obicei cauzat de factori de la nivelul producției.
După ce la primul său film a lucrat cu un producător, Franco s-a decis să ia rolul acesta în propriile mâini. Deși a întâmpinat dificultăți la nivel de buget (a trebuit să facă un împrumut ca să filmeze After Lucia), experiența pe care a dobândit-o i-a adus libertatea de creație de care a avut nevoie pentru operele sale.
Din acest motiv, Franco încurajează filmarea în ordine cronologică, o metodă care îi permite să modifice scenariul în funcție de ceea ce a filmat deja, respectiv îi ajută pe actori să intre mai organic în pielea personajelor.
„Regizorul are mereu dreptate”
Michel Franco a subliniat că nu este un fan al modului în care filmele sunt produse la Hollywood. Acesta a declarat că rolul unui producător este să aducă la viață viziunea regizorului, iar în acest proces dreptatea se află mereu de partea celui din urmă.
„Prima cea mai mare greșeală pe care o face un producător este că nu citește atent scenariul”, a declarat Franco. Acesta a mai declarat, totuși, că pentru a putea face un film, el nu scrie niciodată un scenariu care nu este viabil.
„Nimeni nu decide ce fel de regizor va deveni”
Filmele lui Franco sunt cunoscute pentru perspectiva lor pesimistă, însă el declară, amuzat, că dorința lui a fost să creeze filme de comedie, însă consideră că cinematografia și umorul fac o combinație dificilă.
„Un om ar trebui să facă filmele pe care este nevoit să le facă”, a spus el, rugat să explice publicului cum a putut să dea o semnificație filmelor sale, fără să se axeze pe poveste și pe imagine.
„Cel mai important, este ca niciodată să nu faci un film din motive greșite, cum ar fi să încerci să schimbi lumea, ci să exprimi ceva înt-un mod personal”, a spus el. Dacă un astfel de film va ajunge să ajute cu adevărat spectatorii este doar o consecință, nu un motiv.
Festivalul de Film Transilvania (TIFF) are loc în perioada 9-18 iunie 2023, la Cluj-Napoca. Biletele pot fi achiziționate AICI.
VEZI ȘI:
N-ai idee la ce filme să mergi la TIFF? Iată cele mai recomandate filme, care mai pot fi vizionate
Animații de Oscar, la Ziua Maghiară de la TIFF 2023 – află selecția de filme din acest an
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: