N-ai idee la ce filme să mergi la TIFF? Iată cele mai recomandate filme, care mai pot fi vizionate

0

Festivalul Internațional de Film din Transilvania (TIFF) a ajuns la a cincea zi. Acesta a debutat cu un discurs al primarului Emil Boc, care a vorbit despre importanța cinematografiei, respectiv puterea acesteia de a transmite mesaje universale către oameni. Ulterior, publicul a vizionat, pe marele ecran amplasat în piață, comedia „Nothern Comfort”. Pe perioada celui mai important festival de film românesc, sunt difuzate zilnic, în cinematografele din Cluj-Napoca, aproximativ 40 de filme artistice, documentare și scurtmetraje, al căror conținut abordează diferite genuri și teme. Iată câteva dintre recomandările organizatorilor, care mai pot fi încă vizionate:

Poveștile de iubire sunt în prim-plan, anul acesta, la TIFF. Spectatorii vor putea explora tema iubirii, pentru a fi încărcați cu căldură, în filme precum:

 • Cu sufletul la gură (r. Jean-Luc Godard) este un film clasic francez, distins cu Ursul de Argint la Berlin, care spune povestea hoțului mărunt Michel și a iubitei sale din SUA, Patricia.
 • Marinarul meu iubit (r. Kirsi Vikman) explorează încercările unei relații la distanță și sacrificiile făcute de oameni pentru a-și salva iubirea.
 • Compartimentul 6 (r. Juho Kousmanen) este o poveste amuzantă despre doi oameni care se întâlnesc pe tren, în drum spre nordul extrem al Rusiei.
 • Oameni-arbori (r. Tibor Banoczki) este o animație despre o lume distopică în care oamenii se transformă în copaci odată ce împlinesc 50 de ani. În ciuda pericolelor radiației, un cuplu se îndrăgostește.
Oamenii arbori/ White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó)

Cei care își doresc să vadă cu umor partea mai puțin plină a paharului, pot urmări următoarele comedii negre:

 • Ars de soare (r. Sebastian Silva) spune povestea regizorului Sebastian Silva, care salvează un influencer, Jordan Firstman, de la înec. Cei doi discută o posibilă colaborare, dar apoi Silva dispare fără urmă, iar Firstman este gata de orice ca să-i dea de urmă.
 • Fumatul provoacă tuse (r. Quentin Dupieux) – echipa de supereroi Forța tutunului este întreruptă din concediu atunci când Împăratul Răului decide să distrugă întreg Pământul.
 • Weekend (r. Jean-Luc Godard) este despre aventura a doi soți, care contemplează fiecare în secret adulterul, ca mai apoi să ajungă blocați împreună în trafic.

Filmele de suspans nu lipsesc nici în acest an la TIFF, iar cinefilii în căutare de senzații tari sunt așteptați la filme precum:

 • Confesiunea (r. Yoon Jong-seok) – când iubita sa este ucisă într-o cameră de hotel, Min-ho devine principalul suspect. Acesta neagă vehement acuzația.
 • Soarta e de vină (r. Soi Cheang) – destinul a patru oameni din medii complet diferite se intersectează după moartea unei femei.
 • Vieți duble (r. Mani Haghighi) – un cuplu de iranieni căsătoriți descoperă ceea ce par a fi doi oameni identici cu ei.
 • În oglindă (r. Karoline Lyngbye Pedersen) spune povestea unui cuplu de artiști care se mută la țară, în Danemarca, ca mai apoi copilul lor să dispară.

Festivalul de Film Transilvania are loc în perioada 9-18 iunie 2023, la Cluj-Napoca. Biletele pot fi achiziționate AICI.

VEZI ȘI:

Animații de Oscar, la Ziua Maghiară de la TIFF 2023 – află selecția de filme din acest an

Începe TIFF – 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați

TIFF 2023 – Publicul tânăr a fost prezent în număr foarte mare la “Pădurea spânzuraților”, film din 1965

 

 

banner