Animații de Oscar, la Ziua Maghiară de la TIFF 2023 – află selecția de filme din acest an

0
Oamenii arbori/ White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó)

Zece filme și o retrospectivă de animație construiesc generoasa selecție din programul Zilei Maghiare, în cadrul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). O retrospectivă a peste două decenii de carieră este ocazia perfecta de a reveni la Cluj-Napoca pentru cel mai apreciat regizor de animaţie maghiar, Géza M. Tóth. Aceasta include scurtmetrajul Maestro, nominalizat la Oscar în 2005, și IcarErgoMamaChibrituri şi Opera 130.

Miercuri, 14 iunie, aproape toate sălile de cinema din Cluj au programate filme din cinematografia maghiară. Regizorii Claudia Benkő și Zsolt Magyari sunt prezenți pentru a-și prezenta scurtmetrajul 1939, o poveste polițistă ce precede proiecția filmului Puterea/Power, un expozeu al jocurilor de putere din spatele scenei politice semnat de regizorul Mátyás Prikler.

Maestro (r. Géza M. Tóth)

Invitat la TIFF.22 este și regizorul Szilárd Bernáth, pentru a discuta cu publicul despre filmul Larry, povestea unui tânăr pe care muzica hip hop îl ajută să-și depășească defectele de vorbire.

Tragedia sportivului român de etnie maghiară Zsolt Erőss l-a inspirat pe Sándor Csoma pentru producția Vârfuri și abisuri / Heights and Depths. De asemenea, la finalul proiecției va avea loc o întâlnire între regizor și spectatori.

Oamenii arbori/ White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó)

Animația selectată în programul Berlinalei, Oamenii arbori/ White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó) propune o lume distopică în care oamenii se transformă în copaci odată ce împlinesc 50 de ani.

Premiat la Locarno pentru Cea mai Bună Imagine, clasicul Amurg/Twilight (r. György Fehér, 1990) expune drama unui detectiv pe cale să se pensioneze ce încearcă să găsească ucigașul unei școlărițe.

Festivalul de Film Transilvania are loc în perioada 9-18 iunie 2023, la Cluj-Napoca. Biletele pot fi achiziționate AICI.

VEZI ȘI:

TIFF 2023 – Publicul tânăr a fost prezent în număr foarte mare la “Pădurea spânzuraților”, film din 1965

TIFF 2023: Spectatorii vor avea parte de experiențe inedite și ateliere de creație pentru noua generație de cineaști

La TIFF 2023 se vor vedea seriale de Lars von Trier și Xavier Dolan – află ce subiecte abordează

 

 

 

banner