Regulile de autoizolare, aruncate în aer în noaptea de Înviere de dragul Bisericii Ortodoxe! POLIȚIA oferă Lumina Sfântă

1
FOTO: captura France 24

Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord cu Patriarhia Română cu scopul de a-i sprijini pe preoți să împartă Paștile și Lumina de Înviere. Vor fi implicate, pe lângă preoți, forțele coordonate în starea de urgență de către MAI. Au fost stabilite lucruri fără precedent: polițiștii vor oferi Sfânta Lumină șoferilor, preoți și voluntari secondați în unele cazuri de polițiști și jandarmi vor primi dreptul de a străbate orașele în lung și în lat în noapte de Înviere, în vreme ce românii sunt consemnați de mai bine de o lună la domiciliu pentru a nu risca să se îmbolnăvească și să răspândească molima. Nu în ultimul rând, unii catolici se întreabă de ce fac autoritățile această uriașă concesie exclusiv BOR. 

Ministrul Marcel Vela (vedeti declaratiile video) a informat că prescurile vor fi distribuite credincioșilor vineri și sâmbătă, în intervalul orar 07.00-17.00, în toate parohiile. Credincioșii care vin să le ridice trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze lăcașul de cult la care se deplasează.

Echipajele de ordine publică alături de voluntarii parohiilor vor distribui Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim sâmbătă seara, începînd cu ora 20.00.

Ministrul susține că organizatorii ar avea obligația să asigure distanța socială în timpul tuturor acțiunilor. Aceștia vor purta, ca semn distinctiv, o banderolă albă pe braț.

Potrivit acordului MAI-BOR, credincioșii vor putea ieși în apropierea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc pentru a primi lumina și paștile. Atenție, nu mai mult de trei persoane. Ar urma ca cei care locuiesc în blocuri să se organizeze astfel încât 2-3 locatari să le distribuie vecinilor Sfânta Lumină.

Statul român permite derogări peste derogări de la ordonanțele militare în Noaptea de Înviere. Preoții vor putea circula fără restricții pentru a distribui Sfânta Lumină în casele credincioșilor. La fel și voluntarii. Ei vor trebui să poarte mască și mănuși precum și ecuson și act de identitate.

Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paște, începând cu ora 6 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși.

O misiune inedită primesc și echipajele de poliție aflate pe drumurile publice: vor oferi Lumină persoanelor aflate în trafic.

Polițiștii și jandarmii vor ajunge cu Sfânta Lumină și pe la spitale, la centrele de carantină sau la cele sociale.

banner