REPARAȚIE MORALĂ: Doina Cornea, cetățean de onoare al Clujului

0

Istoricul clujean Cristian Ivaneș a propus municipalității într-o emisiune la Via Cluj TV acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem celei care a fost poate cea mai importantă dizidentă anticomunistă a Clujului, Doina Cornea.

Doina Cornea a difuzat înainte de 89 zeci de texte și proteste prin Radio Europa Liberă, post interzis în România pentru că era critic față de regimul Ceaușeascu.

În 1983 a fost destituită de la universitate (a fost conferențiar la Filologie, UBB) și supusă unor anchete, interogatorii și bătăi.

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov care au protestat la 15 noiembrie 1987.

Au fost arestați și închiși timp de 5 săptămâni. Doina Cornea a fost permanent haituită, agresată de securitate până în ziua revoluției, la care a participat activ.

După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, însă a demisionat după ce a constatat că structura era
inflitrată masiv de comuniști.

A fost apoi unul dintre fondatorii Forumului Democrat Antitotalitar din România, o primă mișcare de unificare a opoziției democrate din care s-a format ulterior Convenția Democrată din România (CDR).

Doina Cornea a publicat peste 100 de articole și a susținut conferințe în țară și străinătate. A decedat la 4 mai 2018.

banner