Unul dintre cele mai mari scandaluri din ultimele zile a izbucnit în legătură cu lacul Tarnița, după ce un hidroavion a fost fotografiat după ce a aterizat pe acest lac, care este rezervorul de apă potabilă al Clujului și Sălajului. Deputatul independent (ex-USR) Adrian Dohotaru a pornit o adevărată campanie împotriva celor care folosesc ambarcațiuni cu combustibili fosili pe acest lac.
Postarea deputatului Adrian Dohotaru a stârnit o adevărată dispută pe rețelele de socializare, după ce activista de mediu Rocsana Contraș i-a replicat că toate aceste ambarcațiuni sunt autorizate de Căpitania Portului Dej. După mai multe replici acide, Rocsana Contraș a cerut analiza calității apei. Au fost recoltate probe din patru locuri, iar rezultatele arată că, din măsurătorile efectuate, calitatea apei respectă toate standardele europene.
Însă disputa nu s-a oprit aici. Pentru că prietenul Rocsanei Contraș are ambarcațiuni cu motor pe lacul Tarnița, partizanii interzicerii ambarcațiunilor cu motor i-a cerut demisia din postul de custode al unor arii protejate, care, însă, nu au legătură cu Tarnița. Ironia sorții este că Rocsana Contraș a desfășurat, în repetate rânduri, în mod voluntar, mai multe campanii de igienizare a lacului și împrejurimilor sale.
Treptat, disputa s-a mutat spre alte zone. A ieșit la iveală că ambarcațiunile cu motor sau hidroavionul cu pricina nu reprezintă decât un factor de poluare, pentru că în jurul lacului au fost construite numeroase vile, care nu sunt conectate la nici o rețea de canalizare. Dejecțiile produse de proprietarii unor ajung direct în lac. Altele au fose septice, dar acestea refulează și conținutul ajunge, din nou, în lacul care reprezintă rezervorul cu apă potabilă al Clujului. În acest context, Rocsana Contraș a cerut autorităților să verifice situația tuturor contractelor de salubrizare și de vidanjare ale proprietarilor de case și să îi amendeze pe cei vinovați.
O altă temă care a generat dispute este legată de faptul că malul lacului a fost parcelat, iar proprietățile au fost îngrădite.
Peste conflictul reprezentat de abordarea diferită a problemelor de mediu există ți diferențe politice. Adrian Dohotaru este membru al unui partid cu accente marxiste, Demos, în timp ce Rocsana Contraș este membră a PNL.
Care este poziția Rocsanei Contraș aflat din emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.
Care sunt opiniile reprezentanților celeilalte tabere, aflați de aici:
SOS Tarnița: NU poluați apa pe care o bem! INVITAȚI Adrian Dohotaru și Radu Mititean
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: