România a câștigat procesul Roșia Montană – Clujeni în echipa care a apărat România, dar și din partea RMGC

0

România a câștigat procesul în care compania canadiană Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) cerea despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari pentru oprirea proiectului minier din Munții Apuseni. Din echipa care a câștigat acest litigiu pentru România face parte profesorul universitar clujean Dacian Dragoș. La victoria finală a contribuit și avcatul Marius Harosa, și el cadru dadactic la Universitatea Babeș-Bolyai. Marius Harosa nu a fost implicat în acest ultim proces, dar a fost cel care a anulat în instanță autorizațiile obținute de RMGC. Astfel, Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO, transmite ClujToday.ro. Dacian Dragoș a precizat că și Emil Boc a depus mărturie în acest proces, în favoarea României. De asemenea, și partea adversă, compania canadia RMGC a fost reprezetată tot de un clujean, Ovidiu Podaru.

”România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.

Guvernul României salută această decizie și mulțumește tuturor celor implicați în apărarea intereselor statului român”, a transmis Guvernul României.

”Prima dată în 12 ani când nu sunt acasă de ziua mea, dar am avut un motiv întemeiat. Sunt onorat că am reprezentat țara mea în cel mai complex arbitraj al ultimelor decenii. Ce echipă minunată! Va mulțumesc pentru toate urările adresate, îmi pare rău că nu am putut răspunde la toate individual. P.S. Tortul mă aștepta acasă????”, a scris Dacian Dragoș pe Facebook.

”Vă anunâ cu mândrie că România a câștigat procesul la ICSID cu Gabriel Corporation !!!!! Este una dintre cele mai mari bucurii și victorii, în urma unei lupte de aproape 20 de ani !!!”, a scris Marius Harosa pe rețeaua companiei Meta.

banner