România a recuperat, în medie, 2 la sută pe an din diferența de dezvoltare față de media europeană. Afirmația îi aparține lui Csaba Balint, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. El a declarat că, în anul 2000, Produsul Intern Brut/capita, ajustat cu paritatea puterii de cumpărare, reprezenta în România 25 la sută din media Uniunii Europene. În prezent, acest indicator reprezintă mai mult de 75 la sută din media Uniunii Europene, potrivit ClujToday.ro.
Economia României a devenit mult mai rezistentă și în fața diverselor crize, spune reprezentantul unei mari bănci comerciale, BCR, Sergiu Manea.
În general, dezvoltarea economică este generată de capitala București, precum și de centre regionale precum Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța sau Craiova. În total, cele șapte orașe generează mai mult de 50 la sută din Produsul Intern Brut. Acest fenomen a dus și la creșterea fenomenului de disparitate în dezvoltarea regională. Reducerea acestui fenomen reprezintă una dintre provocările cu care se va confrunta România în viitorul apropiat, alături de alte fenomene, precum îmbătrânirea populației, tranziția verde, digitalizarea, impactul Inteligenței Artificiale sau tensiunile geopolitice.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: