Românii, printre cei mai risipitori europeni; cu hrana aruncată, clujenii s-ar putea hrăni gratis 20 de ani

0

Bloggeri, medici nutriționiști, bucătari celebri și producători de alimente și-au dat mână într-un proiect care vizează reducerea risipei alimentare. Printre cei implicați se numără Adrian Hădean. Proiectul include acțiuni educative, dar și crearea unor porții inteligente, care să corespundă mai bine nevoilor oamenilor. Unul dintre susținătorii proiectului este fabrica de pâine La Lorraine. Statisticile arată că românii se numără printre cei mai risipitori europeni. În fiecare an, un român aruncă la gunoi 110 kilograme de alimente, iar in topul risipitorilor din Uniunea Europeană se află pe locul 9.

 

Concret, risipa alimentară a devenit una dintre principalele probleme ale țărilor dezvoltate. Alimentele care sunt aruncate sunt responsabile pentru producerea a opt la sută din gazele de seră de pe întreaga planetă. Adică, omenirea produce la fel de multe gaze de seră pentru alimentele irosite ca și pentru a circula cu automobilele. O mare problemă este risipa de pâine. Românii trebuie să înțeleagă faptul că pâinea veche nu trebuie aruncată, dacă este considerată corespunzător.

O cale pentru a reduce risipa alimentară este folosirea unor alimente congelate, dacă acest proces este utilizat în mod corect. Experții în alimentație au calculat că, în România, anual, sunt aruncate 2,55 milioane de tone de mâncare. Dacă ar fi încărcată în TIR-uri această cantitate, ar fi nevoie de 127.500 de mașini, care ar face o coadă de la București la Munchen. Altfel spus, hrana aruncată de români într-un an ar fi de ajuns pentru a hrăni gratis toată populația Clujului vreme de 20 de ani.

banner