Salvează de la risipă tone de alimente printr-un SMS – Trimite surplusurile de mâncare la oamenii săraci prin Banca pentru Alimente

0

Banca pentru Alimente din Cluj lansează un apel pentru toate persoanele care vor să se implice în reducerea risipei alimentare și a sărăciei din România. Printr-un sms cu textul HRANA trimis la numărul 8845, oricine poate ajuta ca alimente bune de consum să fie salvate de la risipă și să ajungă mai aproape de oameni care au mare nevoie de ele.

Inițiativa e cu atât mai utilă cu cât statisticile internaționale arată că în prezent copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, dintre toate statele UE, cu o rată de 41,5%. Practic, doi din cinci copii trăiesc în sărăcie sau în risc de sărăcie, conform organizației Salvați Copiii, care citează date Eurostat.

Cum poți ajuta cu un SMS cu textul HRANA la 8845

„Deși doi din cinci copii români trăiesc în sărăcie, paradoxal, se aruncă foarte multă mâncare în România. Aici intervenim noi: reușim să colectăm de la 38 de producători, distribuitori, magazine și supermarketuri din regiune câteva tone de alimente care urmează să expire în câteva zile, iar cu ajutorul vostru putem să ajungem cu aceste alimente direct la beneficiari. Mai puțină risipă, mai multă hrană pentru toți. Ne dorim să reușim să adunăm cât mai mulți donatori recurenți, iar împreună să avem un impact mult mai mare”, afirmă Andreea Bobiș, vicepreședintele Băncii pentru Alimente Cluj.

Fiecare SMS cu textul HRANA la 8845 reprezintă o donație lunară de 2 euro. În acest fel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ nouă kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Cifre utile despre Banca pentru Alimente Cluj și ajutorul pe care îl poți oferi

 563 tone de alimente salvate de la risipă în ianuarie-septembrie 2023, în valoare de
peste 5.487.826 lei
 116 ONG-uri partenere în 2023, la care ajunge hrana colectată
 31.700 de beneficiari finali care primesc recurent produsele donate
 38 companii donatoare de produse
 69.894 km au parcurs cele două dubițe de transport ale Băncii pentru Alimente Cluj în
perioada ianuarie – septembrie 2023, de la magazine spre asociații beneficiare.
 8.9 kg de alimente poți salva de la risipă donând 2 euro/lună + TVA.

Începând de la înființarea din 2018, Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de
alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă
persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă patru județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și
ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.

De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 2.659 tone de hrană, pe care le-a distribuit la peste 51.000 de persoane aflate în nevoie, prin rețeaua de 202 organizații non-profit cu programe sociale.

VEZI ȘI:

Banca Pentru Alimente combate risipa alimentară – Află unde ajunge surplusul de alimente din magazine

Clujenii pot înota sau dona bani pentru diferite cauze la Swimathon 13 – S-au înscris 13 ONG-uri din comunitate

Clujul găzduiește un târg de ONG-uri, organizat de Fundația Civitas

 

banner