Prof.univ.dr. Ioana Micluțea, medic psihiatru și cadru didactic al UMF ”Iuliu Hațieganu” a vorbit la Doctor online despre afecțiunile psihice declanșate sau agravate în timpul pandemiei.
Medicul a vorbit despre anxietate, insomnie, dar și despre schizofrenie, recăderi în dependențe de alcool și alte substanțe.
”Dacă ar fi să ne uităm la rata celor care vin la camera de urgență, majoritatea sunt decompensări în schizofrenie, vin tentative suicidare, depresii severe, sevraje la alcool sau substanțe psihoactive și confuzii din demențe. În această perioadă, dacă am analizat starea de urgență și starea de alertă, s-a produs, prin firea lucrurilor o scădere dramatică a internărilor cu 45% față de anul precedent, pentru că internăm doar urgențele. Și urgențele au schimbat un pic profilul.
Față de anii anteriori, am avut decompensări în schizofrenie, noi diagnosticări ale acestei boli – poate persoane vulnerabile trăind acest teatru absurd al unor orașe pustii, poate n-au rezistat acestei presiuni și s-au decompensat la primul lor episod. Dar pe locul doi sunt sevrajele la alcool și la substanțe psihoactive”, a spus la Doctor online prof. Ioana Micluțea.
Ca internări, au fost multe persoane tinere și vârstă medie, mai spune medicul psihiatru.
Urmărește întreaga emisiune, pentru a vedea câteva sfaturi practice de la medicul psihiatru Ioana Micluțea.
Această emisiune este realizată cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: