Sarcina și nașterea în pandemia de Covid-19, riscuri și precauții

0

Cât de periculos este virusul Sars Cov 2 pentru mamă și copil? Se transmite acesta de la mamă la făt? Dar de la mamă la nou-născut? La aceste întrebări, dar și la altele legate de sarcină și naștere în pandemie răspunde prof. dr. Daniel Mureșan, medic primar obstetrică și ginecologie, la Clinica Ginecologie I din Cluj-Napoca, invitat la Doctor online.

”Ce pot să le spun viitoarelor și actualelor mămici este că din toate studiile existente în lume, dacă pacienta nu are factori de risc suplimentari – suprapondere, diabet, vârstă înaintată, evoluția sarcinii nu pare să fie afectată în mod deosebit de această infecție”, a precizat prof. dr. Daniel Mureșan.

”Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie din România al cărei președinte sunt, împreună cu Ministerul Sănătății a elaborat protocoale care provin din experiența societățile internaționale, a Organizației Mondiale a Sănătății și din experiența noastră care asigură o urmărire a sarcinii corecte și o naștere în condiții bune. Chiar în perioada de lockdown complet de anul trecut din aprilie s-a prevăzut că urmărirea sarcinii nu poate fi oprită, astfel încât gravidele au tot timpul acces la consultații prenatale, indiferent de starea lor pozitivă sau negativă”, a precizat profesorul Mureșan.

Virusul nu se transmite intrauterin

”Din câte se știe în prezent, pentru că deja au existat în lume sute de mii de gravide care au avut această infecție și o mare parte au fost urmărite, nu se există dovezi clare asupra unei transmiteri directe verticale, îi spunem noi, de la mamă la embrion sau la făt în timpul sarcinii, astfel încât riscul de malformații sau de avort în primul trimestru nu pare să fie mai mare decât în populația generală. Tot ce există este un risc de naștere prematură în trimestrul trei. Dar aici deja este discutabil. O mare parte din nașterile care sunt cu două-trei săptămâni înainte de termen (ceea ce nu este deosebit) pot să fie date de apariția bolii, de severitatea ei sau de declanșarea spontană”, a spus prof. dr. Daniel Mureșan.

Această ediție a Doctor online este realizată cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu„ din Cluj-Napoca.