SCANDALUL celor 2 000 de muncitori sezonieri de la Aeroportul Cluj: Poliția Transporturi Aeriene și alte instituții cheie știau de ei cu 24 de ore înainte

0

Scandalul celor 2 000 de muncitori sezonieri care, în plină pandemie de COVID 19, au dat buluc în 9 aprilie în parcarea Aeroportului Cluj-Napoca pentru a zbura la muncă în Germania capătă noi valențe. Apar acum informații relevante care dezvăluie modul în care au reacționat actorii responsabili pentru a menține măsurile de ordine și de distanțare socială prevăzute de ordonanțele militare cu scopul de a limita riscurile de infectare.

După ce imaginile cu cei 2 000 de muncitori înghesuiți în parcarea aeroportului clujean au ajuns în presa națională, premierul României, Ludovic Orban, a cerut demisia directorului general al Aeroportului Cluj-Napoca, David Ciceo. Fără a avea pe masă rezultatele vreunei investigații care să prezinte faptele și eventualii responsabili.

Replica Aeroportului de la Cluj vine astăzi sub forma unui memoriu adresat premierului. În document este descris cu lux de amănunte modul în care au acționat instituțiile statului și firma privată care administrează parcarea aeroportului.

Aflăm astfel că în data de 8 aprilie, cu o zi înainte de eveniment, a avut loc ședința Comitetului de Securitate convocată de Aeroport, la care au participat reprezentanți ai aeroportului, companiilor aeriene, companiilor de handling și a următoarelor instituții: Poliția Transporturi Aeriene, Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, ROMATSA.

Cu această ocazie s-a informat că a doua zi, în data de 09.04.2020 sunt programate un număr de 12 zboruri charter spre Germania cu muncitori români (lucrători sezonieri în agricultură).

Problema a fost că muncitorii din toate colțurile țării au sosit în același timp. Potrivit memoriului, conducerea aeroportului a cerut ca autocarele să nu fie parcate în parcarea din fața instituției, însă Poliția Transporturi a decis altceva: ca autocarele să fie parcate în dreptul intrării în terminalul PLECĂRI al Aeroportului, cu justificarea că este necesar accesul facil la toaletele publice.

Cronologia unei diminețe haotice în parcarea din fața Aeroportului Cluj în memoriul pe care vi-l punem integral la dispoziție.

„MEMORIU ADRESAT PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI
Domnul Ludovic Orban

Subiect: prezența a 2.000 de lucrători sezonieri în parcarea privată din fața
Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA în data de 09.04.2020
(zboruri charter spre Germania)

Ulterior, au fost luate si masuri

Urmare a evenimentelor din parcarea privată din fața Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA din cursul de 09.04.2020, vă comunicăm următoarele:

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj RA are ca principală preocupare respectarea regulilor privind distanțarea socială, în contextul pandemiei cu virusul COVID-19 și a luat, toate măsurile pentru gestionarea situației în zona sa de competență.

Astfel, anterior evenimentelor din data de 09.04.2020 din parcarea privată din fața Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA, respectiv în data de 08.04.2020 a avut loc ședința Comitetului de Securitate convocată de Aeroport, la care au participat reprezentanți ai aeroportului, companiilor aeriene, companiilor de handling și a următoarelor instituții: Poliția Transporturi Aeriene, Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, ROMATSA.

Cu această ocazia s-a informat că a doua zi, în data de 09.04.2020 sunt programate un număr de 12 zboruri charter spre Germania cu muncitori români (lucrători sezonieri în agricultură).

De asemenea, în cadrul ședinței Comitetului de Securitate, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA a întrebat dacă trebuie luate alte măsuri pentru a doua zi, iar membrii prezenți au considerat că nu sunt necesare alte măsuri.

Cu ocazia aceluiași comitet de securitate Poliția de Frontieră a arătat că există suficiente forțe de ordine pentru asigurarea zborurilor cu muncitori din data de 09.04.2020 și că impreună cu Poliția Transporturi Aeriene vor realiza patrule mixte pentru asigurarea ordinii.

În cursul de 08.04.2020, aeroportul a informat programul acestor zboruri și a comunicat lista curselor charter, atât entităților din perimetrul aeroportului, cât și instituțiilor statului care gestionează ordinea publică în interior, procesarea pasagerilor din punct de vedere al controlului de securitate și al controlului documentelor de călătorie, respectiv Poliția Transporturi Aeriene, Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră și Direcția de Sănătate Publică.

În cursul zilei de 09.04.2020, erau programate un număr de 12 zboruri charter spre Germania cu următoarele 3 destinații: Berlin, Dusseldorf, Baden – Baden cu muncitori români.

Aceste zboruri, autorizate de Statul Român, trebuiau procesate eșalonat pe parcursul zilei până la ora 22.00.

Cu toate că zborurile erau eșalonate de-a lungul întregii zile, dimineața, în intervalul orar 7.00-9.00, au sosit în parcarea privată din fața aeroportului autocare cu aproximativ 1800 persoane.

Au existat și pasageri care au fost aduși și lăsați în parcarea privată din fața Aeroportului în dimineața zilei de 09.04.2020 deși aveau zborul programat a doua zi, în data de 10.04.2020.

Parcarea privată din fața Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj este în administrarea Consiliului Județean Cluj prin firma GOTO PARKING care are toate obligațiile legate de administrare, inclusiv de punere în aplicare a ordonanțelor militare și a tuturor reglementărilor privind prevenirea pandemei cu COVID 19.

În data de 08.04.2020, la solicitarea directorului operațional al Aeroportului Internațional Cluj, domnul Tudorel Lupoaei, adresată Poliției Transporturi din cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, de a parca autocarele într-o zonă mai îndepărtată a aeroportului și de a menține în acest fel o distanță sufientă între persoane, Poliția Transporturi din cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj a dispus ca toate autocarele să fie parcate în dreptul intrării în terminalul PLECĂRI al Aeroportului, cu justificarea că este necesar accesul facil la toaletele publice.

Această decizie a concentrat un număr impresionant de persoane în fața terminalului PLECĂRI în același timp.

Această decizie de parcare a autocarelor în fața terminalului PLECĂRI a determinat prezența unui număr impresionant de persoane în parcare în același timp, în fața terminalului și nu dispersarea lor pe întreaga suprafață a parcării.

Întreaga responsabilitate de gestionare a acestei situații din parcarea privată din fața Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj a revenit exclusiv firmei GOTO PARKING și Poliției Transporturi Aeriene.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj nu are și nu a avut nicio competență în ceea ce privește administrarea parcării private sau aplicarea ordonanțelor militare pe suprafața parcării private.

De asemenea, arătăm că Poliția Transporturi Aeriene din cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, cunoștea numărul persoanelor care au ajuns în parcare și care urmau să se îmbarce în cele 12 curse charter, întrucât deținea listele cu aceste persoane și s-a ocupat de strigarea acestor persoane prin portavoce, generând o aglomerație suplimentară.

Majoritatea pasagerilor nu aveau bilete de îmbarcare și nu cunoșteau destinația unde pleacă, știind doar că merg la muncă în Germania.

Având în vedere aceste aspecte, aeroportul a luat măsurile necesare și toată activitatea în terminalele de pasageri s-a realizat în conformitate cu legislația aplicabilă și cu ordonanțele militare emise pe perioada situației de urgență și cu respectarea reglementărilor privitoare la distanțarea socială.

Este relevant faptul că parcarea nu este administrată de către aeroport, ci de către Consiliul Județean Cluj prin societatea GOTO Parking S.R.L., iar aeroportul nu are competențe în această zonă.

Aeroportul a organizat accesul și gestionarea pasagerilor în interiorul terminalelor, unde are competențe, distanța dintre pasageri fiind menținută la aproximativ 1,5 m, atât la ghișeele de check-in cât și pe tot fluxul de procesare interior.

Considerăm ca Aeroportul a acționat corect, a luat toate măsurile necesare în zona sa de competență și a solicitat, încă de la prima oră, firmei GOTO Parking și Poliției Transporturi Aeriene să ia măsurile necesare.

Având în vedere situația creată, care a fost gestionată în parcare de către societatea GOTO Parking și de către Poliția Transporturi Aeriene (în parcarea auto Aeroportul nu are nici o competență), am solicitat societății GOTO Parking încă de la ora 7,30 să ia măsurile necesare direct și prin societatea de paza contractată, dar au comunicat că nu au personal suficient.

Datorită faptului că Poliția Transporturi Aeriene și societatea GOTO Parking, care administrează parcarea, nu au dorit să ia nici o măsură, am anunțat Consiliul Județean Cluj și pe toți consilierii județeni, prin e-mailul anexat, prin care am solicitat impunerea luării de măsuri.

Urmare a dispozițiilor domnului Prefect Mircea Abrudean, în parcarea privată din fața Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj au sosit două echipaje ale Jandarmeriei Române, care însă nu au luat niciun fel de măsură de distanțare a persoanelor care așteptau în parcare.

Întrucât nu avem nicio competență în privința administrării parcării auto, de asemenea, am solicitat Consiliului Județean Cluj, în mod repetat măsuri pentru dezinfecția și igienizarea acesteia.

În ultima lună au sosit pe Aeroportul Cluj mii de pasageri care au intrat în carantină, mii de pasageri care au intrat în autoizolare la domiciliu și 3 pasageri confirmați cu virusul COVID-19.

În cazul în care organizatorii (agentii de recrutare) ar fi eșalonat sosirea pasagerilor cu două ore înaintea zborurilor, s-ar fi evitat prezența unui număr atât de mare de persoane în parcarea privată din fața aeroportului administrată de către Consiliul Județean Cluj prin societatea GOTO Parking S.R.L.

În ceea ce privește capacitatea aeroportului de a gestiona corespunzător pasageri și mișcări de aeronave, vă prezentăm ca și termen de comparație situația din data de 09.04.2019, când aeroportul a procesat un număr de 7.454 pasageri și un număr de 82 mișcări aeronave, față de data de 09.04.2020 când au fost procesați aproximativ 2.000 pasageri și 36 mișcări de aeronave.

Trebuie remarcat faptul că această situație a fost agravată și de lipsa oricărui reprezentant al firmei de recrutare, care nu a instruit în niciun fel persoanele care urmau să plece la muncă în Germania și care nu a informat în prealabil Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj cu privire la transportul acestor lucrători.

Pentru a fi evitate posibile încălcări ale prevederilor legale referitoare la distanțarea socială în cursul stării de urgență, cu ocazia transportului spre aeroporturi a acestor lucrători sezonieri, ulterior a fost emis Ordinul nr. 875 din 10 aprilie 2020 al Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – pentru aprobarea procedurii de avizare a zborurilor care intră sub incidența art. 10 alin. (1) din Ordonanța militară nr. 7/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (Publicat în Monitorul Oficial nr. 305 din 10 aprilie 2020).

Programarea acestor zboruri a fost în concordanță cu reglementările internaționale privind aviația civilă și nu a încălcat cu nimic prevederile reglementărilor de aviație civilă și a ordonanțelor militare.

In concluzie, Aeroportul a acționat corespunzător în zonele sale de competență, cu respectarea ordonanțelor militare și regulilor privind distanțarea socială, însă în parcarea privată din fața aeroportului, administrată de societatea GOTO PARKING, competența de menținere a regulilor referitoare la distanțarea socială revine CONSILIUL JUDEȚEAN CLUJ, societății GOTO PARKING și organelor de ordine ale statului, care numai începând cu data de 10.04.2020 au înțeles să se implice.

Anexe:
Proces-Verbal ședință Comitet de Securitate 08.04.2020;
fotografii privind implicarea Poliției Transporturi în gestionarea situației;
e-mail către Consiliul Județean Cluj și consilieri județeni;
solicitare către GOTO Parking.

Cu deosebită stima,

DIRECTOR GENERAL
DR ING. DAVID IOAN CICEO

DIRECTOR ECONOMIC
CORINA FLORIAN

DIRECTOR COMERCIAL
GABRIELA ZANC

DIRECTOR TEHNIC
FLORICA MUREȘAN

DIRECTOR OPERAȚIONAL
TUDOREL LUPOAEI

DIRECTOR SECURITATE
NICOLAE FECHETE

ȘEF BIROU JURIDIC
GABRIEL NĂSUI”

banner