Scarlatină și streptococ în școlile clujene, pe lângă gripă și răceală – cine face triajul?

0

Cazurile de răceală și gripă din școli nu sunt atât de numeroase pe cât estimau autoritățile, pentru această perioadă, însă se așteaptă la un vârf al numărului de cazuri pe final de ianuarie, spune medicul Daniela Rajka, președintele Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri. În schimb, în aceste zile, școlile și grădinițele clujene se confruntă cu un val de infectări cu scarlatină, streptococ beta hemolitic și boala gură-mână-picior. 

Dar cine face triajul elevilor și copiilor de grădiniță, atunci când aceștia ajung în insituția de învățământ? Acesta ar trebui făcut de asistentul medical sau medicul școlar, spune Daniela Rajka. Doar că, în județul Cluj există, în acest moment, doar 47 de medici școlari și 153 de asistente, potrivit datelor oferite de Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Cluj. Aceasta în condițiile în care, în județul Cluj există aproximativ 270 de unități de învățământ, din care 70 sunt grădinițe.

Practic, în fiecare zi, ar trebui făcut triajul a peste 106.000 de copii din județul Cluj, din care peste 21.000 sunt de vârstă prescolară, potrivit datelor Inspectoratului Școlar al Județului Cluj.

”Aceasta este o problemă foarte spinoasă: triajul zilnic. Atunci când ministrul a apărut la televizor și a spus că se face triajul zilnic în școli, că trebuie făcut acest triaj zilnic… Toată lumea se așteaptă să facă acest triaj zilnic. În realitate, este foarte greu, în condițiile în care suntem acum. Zilnic, în fiecare școală se face triaj, zilnic în grădiniță, de către asistentul medical. La revenirea după vacanță, personalul medical a făcut triajul tuturor elevilor în fiecare școală, dar acest triaj presupune o activitate mult mai îndelungată. Noi ne uităm în gât la copii, le verificăm părul, le verificăm tegumentele. În general, terminăm o școală în 3-4 zile la triaj. Deci noi am făcut toată săptămâna trecută triajul în fiecare unitate de învățământ după vacanță. Este aproape imposibil să crezi că se poate face triaj zilnic la intrarea într-o școală cu 500, 1000 sau 1500 de copii de către o singură asistentă”, a declarat medicul Daniela Rajka, în emisiunea România via Cluj.

”Un triaj medical presupune un minim consult al copilului. Trebuie să te uiți în gât, să îi măsori o temperatură. Îți ia câteva minute să faci un triaj. Or, imaginați-vă că nu pot să țin la poartă 500 de copii ca să treacă prin cele 3 minute de triaj pe care poate să le facă un asistent medical. Înțelegerea noastră a fost ca în școli, la prima oră, cadrele didactice să facă un triaj observațional. Asta înseamnă că oricum ei văd dacă le curge nasul, dacă nu se simt bine, dacă tușește cineva și-i trimit la cabinetul medical pe acei copii. Deci copiii care au simptome respiratorii și vin la școală și cadrul didactic observă acest lucru sunt trimiși la cabinetul medical și de acolo sunt preluați medical și se rezolvă într-un anume fel problema asta”, a mai spus Daniela Rajka.

Vârful sezonului gripal, săptămâna viitoare

”Nu avem clase în care să avem un număr foarte mare de copii care să lipsească sau să fie în izolare, sunt clase în care sunt 4-5 copii care lipsesc. În general este sub control. Cam aceasta e perioada în care ar trebui să se să fie și să crească și mai mult numărul de cazuri. Vârful va fi atins săptămâna viitoare. Eu zic că cele patru zile care sunt acum de minivacanță vin perfect pentru a stopa un pic transmiterea infecțiilor respiratorii”, a mai spus medicul clujean.

Cazuri de streptococ beta hemolitic

”Avem o preponderență mai mare a infecțiilor cu streptococ beta hemolitic de grupa A în colectivitate, atât în grădinițe, cât și în școli. La copiii mai mici nu este neapărat o noutate, dar sunt multe cazuri de infecții cu streptococ și atunci în colectivitate trebuie luate anumite măsuri când apar aceste cazuri. Trebuie testați copiii care au simptome și izolați până la până la vindecare. Din fericire, streptococul este microb, este bacterie și atunci este foarte sensibil la penicilină, luată oral și nu avem probleme foarte mari în tratarea acestor acestor cazuri. Mai este boala mână gură picior, care este o boală relativ nouă, dar care își face simțită prezența foarte foarte des în colectivitățile de copii mici. Și și aici se impune izolarea. Cel mai bine este ca orice copil care are simptome de orice fel, să rămână acasă. Deci, de acolo pornim în a preveni răspândirea bolilor în colectivitate”, a mai spus meedicul școlar Daniela Rajka.

Scarlatina se întoarce

Daniela Rajka a mai spus și că au apărut mute cazuri de scarlatină în școlile clujene.

”Nu este o boală foarte gravă, se tratează foarte ușor scarlatina, dar a rămas în emoția colectivă ca fiind o boală foarte gravă și de aceea e foarte dificil de gestionat rațional un caz de scarlatină într-o clasă sau într-o grupă”, a mai spus medicul clujean.

Am vrut să aflăm care este numărul cazurilor de infectări cu scarlatină, streptococ beta hemolitic și boala gură-mână-picior în rândul copiilor din România. Prima ”ridicare din umeri” a venit pe cale electronică, din partea Ministerului Sănătății care ne-a pasat la Institutul Național de Sănătate Publică. Nici reprezentanții INSP nu au fost mai pregătiți să răspundă acestei întrebări, pe motiv că ”datele solicitate nu se găsesc la nivelul INSP”. ”Posibil la DSP sau Institutul Național de Statistică”.

Până se lămuresc autoritățile sanitare din România cu câte cazuri de infectări se confruntă, medicii școlari și cadrele didactice recomandă părinților să nu își trimită copiii bolnavi la școală. Dacă, totuși, copii ajung în colectivitate, aceștia să poarte mască, atât pentru protecția lor, cât și pentru cea a celorlalți.