Animație românească parcă ieșită din studiourile Pixar: Vezi ce spune Valentin Urziceanu, regizorul animației Merge și-așa

0

Un film de animație tonic și amuzant, “Merge și-așa”, așa este prezentat lungmetrajul realizat de o echipă românească. Care a fost inspirația filmului, cu ce s-a confruntat echipa care a realizat animația și dacă pot râde și cei mari la el, află direct de la regizorul Valentin Urziceanu, invitat la România via Cluj. 

„Merge și-așa”, distribuit de către Mockra Productions, îmbină atât două tehnici (animație și live action) cât și două planuri de acțiune, cel în care o mână de oameni dintr-o echipă creativă analizează filmul de animație pe care îl are în lucru și un plan în care se derulează chiar povestea din filmul respectiv.

“Filmul vorbește despre aventură, despre reziliență, despre încercarea de a-l ajuta pe cel de lângă tine cu riscul propriei vieți, despre comunitate și, până la urmă, despre ambiția unui tânăr. Un spectator de orice vârstă are, zic eu, disponibilitatea să rezoneze cu o poveste inițiatică. Umorul filmului prinde și la publicul adult, dat fiind faptul că se bazează, deseori, pe recontextualizarea unor replici celebre ale cinema-ului. În plus, tipologiile personajelor sunt foarte diverse, la fel și vârstele lor, așa încât mulți dintre noi ne-am putea regăsi.”, povestește regizorul și scenaristul filmului, Valentin Urziceanu.

Sinopsis:

O satiră despre film, muzică și viață. Giani este un băiat de etnie romă care visează să ajungă un mare chitarist, inspirat de modelul său, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat Jazz-ul Manouche. În Europa sfâșiată de cel de-al Doilea Război Mondial, el călătorește din București în Paris pe jos, iar pe drum are șansa să asculte melodii tradiționale ale diverselor nații europene, pe care le distilează într-un stil propriu. Filmul pendulează între povestea lui Giani și drama echipei de creație în fața constrângerilor din viața reală. Asemeni unui Deus ex machina, managerul proiectului va transforma finalul într-unul fericit, ca în povești.

Filmul de animație va rula din 3 iunie pe ecranele din 41 de orașe din România, iar în Cluj se va vedea la Cinema City, Cinema Victoria și Cinema Arta. Publicul va putea vedea filmul în avanpremieră începând cu 1 iunie.